Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Имамоглу изпревари Ердоган по рейтинг

Имамоглу изпревари Ердоган по рейтинг

Според анкета, направена от близката до Републиканската народна партия социологическа агенция „Пиар“, ако сега се порведат избори за президент в Турция, 44,5 на сто от турците биха гласували за истанбулския кмет Екрем Имамоглу. 39,7 от участниците в анкетата са посочили настоящият президент Реджеп Ердоган като свой фаворит. Това пише на сайта си електронният портал „Ахвал“.

Изследването е проведено между 19-24 ноември в двайсет и шест области, сред 2 хиляди 416 души.

На въпрос – за коя партия бихте гласували 31,9 на сто от запитаните са посочили управляващата Партия на справедливостта и развитието, 24,7 – РНП, 10,6 – Партията на националистическото движение, 10,2 – Партията на демократичните народи, 9 – Добрата партия.

Докато 7,7 на сто от анкетираните са заявили, че биха гласували за очакваната партия на Али Бабаджан, 3,4 на сто са изразили предпочитание към бившия премиер и външен министър Ахмет Давутоглу.

34,2 на сто от анкетираните са изтъкнали, че най-важният проблем на Турция е икономиката, докато за 16 на сто това е безработицата, а 11 на сто са посочили политиката относно Сирия. 10,4 на сто от турците са на мнение, че образованието е най-належащият проблем на страната.

На въпрос – в какви области се наблюдават промени при управлението на ПСР 62,2 на сто са посочили, че промените са били в областта на икономиката, докато 56,1 на сто са заявили, че промените са основно в демокрацията, а 58,7 са на мнение, че има изоставане в сферата на независимото правосъдие.

60,4 процента от анкетираните са на мнение, че в краткосрочен план икономиката в Турция не би могла да се нормализира.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.