Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Имунитет се постига не по-рано от десет дни след поставянето на втората доза ваксина срещу COVID-19

Имунитет се постига не по-рано от десет дни след поставянето на втората доза ваксина срещу COVID-19

Имунитет се постига не по-рано от десет дни след поставянето на втората доза ваксина срещу COVID-19, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет. По думите му е създадена организация четвъртата фаза на имунизацията да започне след 5 март.

Когато се стигне заболеваемост 200 на сто хиляди души за 14-дневен период, ще се вземат допълнителни противоепидемични мерки, допълни той.

Износът на кислород и определени медикаменти сега е забранен със заповед. Министър Ангелов подчерта, че ще се ръководи от интересите на българските граждани и когато в страната ни няма недостиг, заповедта ще бъде отменена.

Целта на антигенните тестове сред учениците е да се установи моментната заболеваемост сред тях, а идеята е изолиране на болните и оставането на здравите ученици по-дълго в училище. Антигенният тест сред учениците е доброволен акт, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и допълни, че отказът за тестване няма да доведе до последици за родителите или за учениците. Антигенните тестове дават по-голяма информация от тестовете за антитела, обясни Кунчев. Такъв скрининг няма да се прави в детските градини и ясли, допълни той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.