Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Истанбул ще бъде домакин на среща за решаване на кризата със зърното

Истанбул ще бъде домакин на среща за решаване на кризата със зърното

Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на четиристранна среща, на която ще бъде потърсено решение на проблема с блокираното зърно в Украйна, предаде турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на източници на турското президентство.

Очаква се на срещата да присъстват представители на Турция, Русия, Украйна и ООН, казаха източниците, пише БТА.

Преди това делегация на турското министерство на отбраната ще посети тази седмица Русия във връзка с постигането на решение на проблема със зърното, са посочили още представители на президентството, цитирани от СиЕнЕн-Тюрк. На тази среща ще бъдат обсъдени техническите стъпки, които може да бъдат направени за осъществяването на износа.

ТАСС потвърди за плановете за разговори тази седмица с турска военна делегация, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Говорителят уточни, че преговорите ще се водят по линия на министерствата на отбраната и президентът Владимир Путин няма да участва в тях.

Според кореспондент на „СиЕнЕн-Тюрк“ сред участниците на срещата в Истанбул следващата седмица се очаква да бъдат генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В рамките на месец след като бъде осигурена оперативността на механизма, следва да отплават и първите кораби, като това ще бъдат търговските кораби на пристанищата в Одеса.

През идните 6-8 месеца през Босфора и Дарданелите към световните пазари се очаква да преминат 35-40 милиона тона зърно, отбелязва още турската телевизия.

Турция води усилена дипломация за разрешаването на продоволствената криза, породена от войната в Украйна. Усилията са насочени към създаване на механизъм за осигуряване на безопасен превоз до световните пазари на зърно от украинските запаси.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе три разговора по проблема. Той разговаря по телефона с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, а вчера проведе разговори с премиерите на Великобритания и на Естония Борис Джонсън и Кая Калас, напомня „ТРТ Хабер“.

Турция участва в усилия за създаване на механизъм под егидата на ООН за безопасно транспортиране на зърно от украинските пристанища. Пътната карта за формирането на коридор за износ на зърно от Украйна е била изготвена в резултат на преговори, проведени от Турция с Русия, Украйна и отговорни представители на ООН. Според плана Турция ще има за задача да улесни и защити транспортирането на зърното в Черно море, казаха турски официални представители.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.