Home»АКТУАЛНО»История на бягството от режима на Ердоган към свободата (ВИДЕО)

История на бягството от режима на Ердоган към свободата (ВИДЕО)

Европейският информационен телевизионен канал “Евронюз” излъчи репортаж за турско семейство, което е избягало от репресиите на режима на Ердоган в Турция. След опита за преврат миналото лято и последвалото налагане на извънредно положение, семейството на Тахсин и Мерйем намират спасение в Гърция. Налагането на социална изолация на десетки хиляди семейства, като тях ги кара да поемат рисковано бягство.

Семейството споделя преживяното по пътя към спасение от режима на Ердоган, като в репортажа на “Евронюз” се акцентира на травмата, която са преживели малките деца. Отбелязва се, че около 300 турски семейства вече са успели да избягат в Гърция. Изтъква се, че семейството е познавало Хюсеин Маден и неговото семейство, което трагично загина преди седмици във водите на Егейско море в опит да избяга от режима в Турция и да се спаси в Гърция.

Семейството на Тахсин и Мерйем имат три деца – двама сина (Алперен на 15 години и Енес на 13 години) и една дъщеря (Рана на 5 години). През лятото семейството бяга в Гърция, като прекосяват река Марица с надуваема лодка и вървят пеша 20 км до гръцко село и искат убежище.
Тахсин е на 46 години. Преди опита за преврат на 15 юли 2016 г. е работел в Министерството на семейството и социалните политики, като заместник-директор в Дирекция „Сираци“. След опита за преврат е отстранен с декрет от длъжност с мотив, че е гюленист и е издадена заповед за неговия арест. Освен това са му наложили запор на банковите сметки и на задграничния паспорт. През това време и двамата му братя са вкарани в затвора с обвинение, че са гюленисти. Всичко това е принудило сeмейството на Тахсин и Мерйем да се реши да избяга в Гърция.

Пред телевизия “Евронюз” Тахсин споделя преживяното така: „Разказах на дъщеря ми, че всичко това е игра. Дъще, това е игра на три нива и ако победиш след всяко ниво ще получиш награда. Първото ниво бе да преминем от Турция в Гърция. Казах й, че дълго време ще ходим пеша, ще минем през блатисти места и никак няма да говорим. На второ ниво ще се предадем на гръцките полицаи, а те ще ни настанят в едно затворено помещение, където ще прекараме 2-3 дена и през това време не трябва да иска нищо. И ако стиска пишкането си, не иска храна за ядене и не плаче ще сме спечелили и второто ниво и ще имаме по-голяма награда. На трето ниво ще ни закарат в Атина, където ще започнем да живeем с хора, които не говорят турски, там ще започне да ходи на училище, ще научи техния език и когато започне да общува с учителите си, тогава ще можем да се върнем обратно в Турция, в дома ни в Анкара“.

Майката Мерйем разказва преживяното така: „Много възрастни хора не могат да повървят (през участъка), но Рана (на 5 години) измина пеша по-голяма част от пътя, защото си мислеше, че участва в състезание, където я очаква награда. Когато се опитах да я взема в обятията си, тя ми каза да я оставя и ми отвърна: – Аз ще спечеля състезанието“.

Тахсин и неговото семейство е имало късмет. След рисковано пътуване най-малкото са успели да стигнат до Гърция. Но за близкия приятел на Тахсин Хюсеин Маден и неговото петчленно семейство това пътуване завърши трагично. Хюсеин Маден беше обвинен, че е гюленист и имаше заповед за арест и в опит да избяга в Гърция загина във водите на Егейско море заедно със своята съпруга и трите си деца, след като старата дървена лодка, която предварително бе закупил, потъна в покрайнините на гръцкия остров Лесбос.

Тахсин, който споделя, че с Хюсеин Маден са били приятели от детска възраст, посочва, че семейството му в Кастамону все още не вярва, че са загинали. „За нас случаят с Хюсеин Маден вече е изяснен, но не можахме да кажем това на неговото семейство. Защото те все още имат надежда. Изчакват резултатите от ДНК теста“, изтъква Тахсин.

Според репортажа, излъчен от “Евронюз”, около 300 турски семейства поради политически причини, са поели по опасния и рискован път и са избягали в Гърция. Много от тях са поискали убежище.

След всичко преживяно малката Рана пита баща си: – Кога ще се върнем обратно у дома? Въпрос на който няма отговор.

Ето и излъчения видео репортаж на “Евронюз”:

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.