Home»КУЛТУРА»Износът на турски сериали се увеличава, тази година ще надхвърли 600 млн. долара

Износът на турски сериали се увеличава, тази година ще надхвърли 600 млн. долара

„Износът на турски сериали тази година се очаква да надхвърли 600 милиона долара“, прогнозира Шекиб Авдагич, председател на Истанбулската търговска камара (ИТК), съобщи турската държавна телевизия „ТРТ Хабер“.

По думите му близо 100 турски телевизионни сериала се излъчват в поне 150 държави по света.

Турски телевизионни сериали, филми, продукции, телевизионни предавания, развлекателни програми и пр. са представени на международния панаир MIPCOM в Кан, който ще бъде отворен от 17 до 20 октомври, пише БТА.

Изложението дава възможност на продуцентите да се срещнат с потенциални клиенти и да представят продукциите си. Общо 20 компании от Турция участват в панаира посредством организираното от ИТК национално представяне, а 13 компании участват със свои индивидуални щандове.

По думите на Авдагич пандемията се е отразила на цените на телевизионните сериали.

„Преди пандемията общите световни продажби на един епизод от добър турски сериал достигаха 650 000 долара, докато сега общите приходи от един епизод са 350-400 000 долара. Но броят на продажбите ни се увеличава бързо“, каза той.

Обръщайки внимание на добавената стойност на износа на турски сериали, Авдагич каза: „Пренасянето на нашата култура в света е също толкова важно, колкото и нейната икономическа стойност“.

По думите му турските сериали се радват на голям успех в европейски държави като Италия и Испания, а Латинска Америка, един от регионите с най-голямо увеличение на търсенето, се е превърнала почти във „втора родина на турските телевизионни сериали“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.