Home»КУЛТУРА»Турските сериали завладяват света, популяризирайки баклавата и хамама

Турските сериали завладяват света, популяризирайки баклавата и хамама

Турските телевизионни сериали предизвикват голям интерес в чужбина, допринасят за имиджа на Турция и налагането на нейните продукти в страните, в които се излъчват. С това те играят ефективна роля за увеличаване на износа на стоки и услуги, се казва в анализ на вестник „Сабах“
Според оценките, износът на турски драми е достигнал 500 милиона долара за изминалата година, отбелязва изданието.

Делът на филмовия и телевизионен сектор нараства в турската икономика с всяка изминала година. По данни на Министерството на търговията около 50 до 70 нови телевизионни сериала се излъчват по телевизиите или сайтове със стрийминг платформи всеки сезон.

Турските „сапунени опери“ са излъчвани в цял свят – от Близкия изток до Балканите, от Африка до Централна Азия, от Далечния Изток до Южна Америка, достигайки аудитория от около 700 милиона души в почти 146 страни. Турция е на второ място след САЩ по износ на сериали.

Средната продажна цена на сериал от 4 000 долара на епизод се е увеличила до 400 000 долара през последните пет години. Износът през 2013 г. възлиза на около 150 милиона долара. Той е нараснал до 350 милиона долара през 2017 г. и 500 милиона долара през 2018 г.

Турските телевизионни предавания, които се превръщат в едни от най-гледаните продукции в страните, в които се излъчват, ефективно увеличават износа на стоки и услуги, като допринасят за имиджа на Турция и промотирането на нейните продукти в тези страни. През последните три години е постигнат стабилен ръст на износа на стоки за Венецуела, Бразилия, Перу, Парагвай, Доминиканската република, Аржентина, Уругвай и Чили от Латинска Америка и Карибските страни, където се излъчват много турски сериали.

В сравнение с 2016 и 2018 г. износът за Венецуела е нараснал с 572%, следван от Доминиканската република със 155%, Парагвай със 105%, Перу с 88% и Чили със 78%.

Износът за Египет, където турските драми са голям хит, отбелязва постоянен ръст, въпреки влошаващите се политически отношения. Експортът за северноафриканската страна е достигнал 2,6 милиарда долара за периода януари-октомври тази година с 6,5% ръст в сравнение със същия период на миналата година. По подобен начин се развива продажбата на стоки и услуги в Обединените арабски емирства (ОАЕ), където официалните власти призовават няколко пъти за бойкотиране на турски „сапунени опери“, като тя е нараснала с 11,8% през същия период и е достигнала 1,7 милиарда долара. Износът за Саудитска Арабия, където турските телевизионни сериали се радват на голям зрителски интерес, е нараснал с 26% през първите 10 месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Износът за страната от Персийския залив възлиза на над 2,6 милиарда долара.
Турски продукции се излъчват в Латинска Америка, както и в Африка, Западна Европа, Централна Европа и на Балканите. Например износът за Испания, където се излъчват „Безкрайна любов“ и “Черна любов“, се е покачил с 55% през 2018 г. в сравнение с 2016 г.

Сериали са изнасяни и в Румъния, Хърватия, Черна гора и Сърбия, оказващи влияние върху турските продукти и марки в тези държави. Износът за Черна гора е нараснал със 70% през първите 10 месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Общата стойност на турския износ възлиза на 105 милиона долара. Освен това износът за Сърбия също се е покачил умерено до 786,5 милиона долара през споменатия период от 729 милиона долара през първите 10 месеца на миналата година.

В Африка турските телевизионни сериали също имат огромна група почитатели. Експортът на стоки за много от тези страни също се е увеличил през последните три години. Износът за Сенегал, Танзания и Кения е скочил съответно със 153%, 134% и 63%, а за Мароко – с 35% за същия период.

Тъй като турските сериали са особено популярни в страните от Южна Америка, броят на туристите, идващи от този регион, е нараснал с 46% спрямо миналата година. Междувременно представителите на сектора очакват положително развитие в износа на услуги като здравен и образователен туризъм, гастрономия и пътнически транспорт до страните, внасящи турските сериали. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.