Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Израел, Гърция и Кипър подписаха споразумение за газопровод за пренос на природен газ

Израел, Гърция и Кипър подписаха споразумение за газопровод за пренос на природен газ

Израел, Гърция и Кипър подписаха тристранно споразумение, което ще бъде основата на 1900-километровия газопровод, планиран за транспортиране на израелско-кипърски газ до Европа.

Споразумението за газопровод за природен газ EastMed (съкращението от Eastern Mediterannean), беше подписано днес с участието на лидерите на трите държави в гръцката столица Атина. Това съобщава на сайта си турската секция на „Евронюз“.

Премиерът Бинямин Нетаняху подписа споразумението от името на Израел, а от кипърска и гръцка страна то беше подписано от Никос Анастасиадис и Кириакос Мицотакис.

Също така беше оповестено, че италианският премиер Джузепе Конте ще подпише споразумението на по-късна дата.

Споразумението не е послание към Турция

Енергийният министър на Гърция Костис Хадзидакис обясни, че споразумението е насочена към насърчаване на сътрудничеството на регионално равнище, а не е послание към Турция.

Тристранното споразумение между Кипър, Гърция и Израел се счита за алтернатива на руския газ.

Представители на някои държави от Европа и САЩ заявиха, че подкрепят споразумението.

Тристранното споразумение идва след подписаното между Турция и Либия споразумение за военно сътрудничество в края на ноември.

Освен Египет, администрацията и на трите държави се противопоставя на споразуменията на Анкара и Триполи в Източното Средиземноморие.

Разговорите между лидерите и на трите държави зачестиха, това е седмата среща между тримата лидери.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.