Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турция депортира футболист, след жест в подкрепа на израелските действия в Газа

Турция депортира футболист, след жест в подкрепа на израелските действия в Газа

Израелският нападател Сагив Йехезкел, който беше изключен от редиците на футболния клуб „Анталияспор“ и беше задържан заради действията по време на мача между „Анталияспор“ и „Трабзонспор“, е бил освободен, като е била издадена заповед за неговата депортация, посочва турската държавна телевизия „ТРТ Спорт“.

В изявлението си пред полицията Йехезкел е казал: „Не съм направил нищо, за да провокирам когото и да било. В крайна сметка сред заложниците от ивицата Газа има и израелски войници. Аз съм човек, който вярва, че този 100-дневен период трябва да приключи. Искам войната да свърши. Затова показах лентата на ръката си. Нямам нищо общо с политиката.“

На 14 януари по време на мач между „Анталияспор“ и „Трабзонспор“, след като отбелязал гол, Йехезкел посочил лентата на ръкава си с надпис „100 дни. 7.10“. Надписът се отнася до отбелязването на стотния ден от палестинско-израелския конфликт, започнал на 7 октомври 2023 г. с нападението на бойци на „Хамас“ на израелска територия, пише БТА.

Министърът на отбраната на Турция Йълмаз Тунч е съобщил, че срещу футболиста е започнало съдебно разследване на основание „публично подбуждане на обществеността към враждебност“ и е издадена заповед за депортирането му от страната, посочва турската телевизия НТВ.

„Ройтерс“ цитира думите на военния министър на Израел Йоав Галант, който е заявил, че със задържането на израелския нападател на турския футболен отбор „Анталияспор“ Турция „обслужва „Хамас“ и на практика служи като негов изпълнителен орган“.

Министърът е припомнил бързата помощ, която страната му е оказала на Република Турция след разрушителните земетресения от миналата година и е нарекъл акта на задържане на футболиста „проява на лицемерие и неблагодарност“, посочва още агенцията.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.