Home»АНАЛИЗИ»Изследване: Доверието в Ердоган се стопява

Изследване: Доверието в Ердоган се стопява

Икономическата и социалната криза в Турция, започна да рефлектира и върху подкрепата за властта и водената от нея политика.

Поскъпването на живота и безработицата се превръща в проблем номер едно на страната, а това разклаща и доверието в управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Според изследване, осъществено от Университет „Кадир Хас“ на тема „Проучване на социалните и политическите нагласи в Турция – 2018 г.“, доверието в президентската институция е намаляло до 44,1 процента.

Данните от изследването показват, че най-високо е доверието в жандармерията.

Докато през 2017 г. доверието в президента Ердоган е било 55,6 на сто, през 2018 г. то е спаднало на 44,1 процента.

Има спад и в доверието към Турските въоръжение сили, сега се регистрира 51,2 на сто, докато по-рано е било 60 процента.

Най-ниско е доверието в медиите – 31,9 на сто.

Според информацията на в. „Джумхурийет“, който публикува откъси от изследването, за турците най-големите проблеми от 2010 г. насам са безработицата и поскъпването на живота.

Друг съществен проблем за турските граждани е обезценяването на лирата. От друга страна, турците виждат тероризма сред големите заплахи за сигурността си.

Ето и по-важните акценти в изследването:

• От 2015 г. до 2018 г., броят на самоопределящите се като „религиозни“ е стигнал 30,9 роцента. Броят на хората, които се самоопределили като „кемалисти“ през 2018 г. е нараснал с един процент в сравнение с предходната година, достигайки 16,9 на сто. Има спад в броя на определилите се като „социалдемократи“, който е намалял до 6,3 на сто. Общият брой на религиозно-консервативните хора е във възход до 2017 г., когато е достигнал 47,4 процента от 37,1 на сто през 2014 г., а през 2018 г. се наблюдава изоставане до 44,4 на сто.

• 58,7 на сто от турците подчертават, че страната трябва да остане членка на НАТО.

• На въпрос дали Турция е изправена пред риск от разцепване, 18,8 на сто отговарят положително. През 2017 г. броят на мислещите по този начин е бил 28,8 процента.

• Според изследването 81,9 на сто от турците смятат, че САЩ е най-голямата заплаха за страната им, което е увеличение със 17,6 на сто за предходния период. На второ място анкетираните са посочили Израел като заплаха за Турция – 63,3 на сто. За най-верен съюзник на Турция 63,6 на сто от турците са посочили Азербайджан, следван от Северната кипърска турска република и Пакистан.

• На въпроса какви качества трябва да притежава кметът на града им жителите на Истанбул отговарят, че на първо място той трябва да бъде „вярващ мюсюлманин“, на второ място да е „работлив“, а жителите на столицата Анкара и в град Измир на първо място са посочили, че градовете им трябва да се управляват от „работлив“, „честен и почтен“ човек.

• Само 28,6 на сто от участниците в проучването са на мнение, че е налице вакуум в политиката. В процентно съотношение 35,7 на сто смятат, че вакуумът съществува в „центъра“, докато за 30,8 на сто този вакуум е в „левия“ политически спектър.

• 30,8 на сто от турците смятат, че в Турция съдът е политизиран.

• Докато 38,8 на сто от турските граждани са отговорили, че са „щастливи“, то 20 процента са изтъкнали, че при наличието на възможност биха предпочели да живеят в чужбина.

• През 2018 г. процентът на турците, които не са прочели нито една книга е скочил с 8,1 на сто и е достигнал 60,9 процента.

• 53,8 от турските граждани са заявили, че не биха искали да бъдат съседи с хора с хомосексуална ориентация. А 45,8 на сто са отговорили, че не биха искали да живеят в съседство с бежанци. Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.