Home»АНАЛИЗИ»Известен турски журналист: Западът изостави Турция

Известен турски журналист: Западът изостави Турция

Западът изостави Турция, която вече е само един голям затвор, страна, в която доносничеството срещу опозицията се възнаграждава от правителството, казва известният турски журналист Джан Дюндар в интервю за агенция „Франс прес“.

Дюндар, който се превърна в символ на борбата за свобода на медиите в Турция, от две години живее в Германия, далече от семейството си, “ от Босфора и от успокояващото море“, предава БТА, цитирана от „24 часа“.

Бивш главен редактор на опозиционния вестник „Джумхурийет“, Дюндар бе сметнат за предател от Анкара, след като през 2015 г. разкри, че турските специални служби са доставяли оръжие на джихадистите в Сирия. По думите му президентът Ердоган „винаги е подкрепял ислямистите“.

„Турция е най-лошият затвор на света за журналисти – 155 са в затвора, а другите се намират в невидим затвор, защото всичко, което пишат, може да се превърне в оръжие срещу тях. Вече няма място за свободни медии в Турция“, казва той.

„Обикновен туит може да те изпрати в затвора, защото изключително разпространеното доносничество се възнаграждава от полицията. Това е черна комедия и автоцензурата е навсякъде“, казва журналистът.

Според Дюндар, който се среща във вторник с френския президент Еманюел Макрон и делегация на Репортери без граници, „Западът си затваря очите за Турция“. „Те приеха шантажа на Ердоган, който заплашва да им изпрати три милиона сирийски бежанци.“

„Западът трябва да бъде на наша страна, защото е необходимо да има демократична Турция, но те сега я бутат в ръцете на Техеран и Москва“. „Европейците жертват ценностите си, което е голямо разочарование, защото ние защитаваме свободата на печата и светския характер на страната“, посочва Дюндар.

„Съпругата ми не може да напусне Турция, конфискуваха паспорта й на летището.“ „Ердоган се опита да спре дейността ми, използвайки жена ми, това са мафиотски методи“, казва Дюндар.

Според него Ердоган трябва да бъде „съден за корупция, нарушаване на човешките права и на международните закони“.

Ердоган се „отрови от собствената си власт, и когато се отърва от армията при издигането си на власт, той стана армията“.

Дюндар, който живее в Берлин и сътрудничи на германския вестник „Цайт“, се опитва да съчетава журналистиката със защитата на човешките права, отбелязва АФП.

Турция „не беше рай преди Ердоган, но имаше голяма възможност децата да се научат на демокрация. Тя можеше да стане пример за мюсюлманския свят“, вместо да започне да прилича на Катар, казва Джан Дюндар.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.