Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Извънредни мерки за сигурност в Турция по случай Новата година

Извънредни мерки за сигурност в Турция по случай Новата година

Полицейски екипи, разположени в различни точки на Истанбул, контролират летищата, метростанциите, пристанищата, входовете и изходите към големите площади на мегаполиса. В екипите участват сили за борба срещу терора и безредиците, войници от жандармерията, а на пристанищата – и служители на бреговата служба за охрана на морските граници. На възлови места се проверяват легитимациите, главно на мъжете, чантите на жените, спират се колите за проверка. Участват и полицейски кучета. Подобни мерки се прилагат в цяла Турция.

“Общо 80 643 служители по сигурността участват в операциите в навечерието на Новата година”, съобщи генералният директор по сигурността Селями Алтънок. 33 броя хеликоптери, 70 морски катера и 302 полицейски кучета участват в тях. Според полицията това е най-мащабната операция за гарантиране на сигурността, предприемана досега съвместно с жандармерията и бреговата охрана. Операциите се контролират от координационен център в генералната дирекция по сигурността.

По думите на генералния директор по сигурността мерките ще се увеличат и в новогодишната нощ ще бъдат изведени на най-високо ниво.

В същото време в мегаполиса Истанбул бяха отменени традиционните увеселения на открито в елитните квартали Шишли, Бешикташ. Забранени са увеселенията и на площад Таксим в сърцето на мегаполиса, където се събираха хиляди хора. В предишни години на площада се украсяваше голяма елха и от големи екрани се отправяха пожелания по случай Нова година.

Тази година часове преди настъпването на Новата година ще бъдат отцепени пътищата към Таксим, полицейски екипи са разположени около площада.

Полицията ще бъде на крак 24 часа, за да не се допусне подобен акт като миналогодишния атентат на ИДИЛ в нощния клуб “Рейна“ в Истанбул, където загинаха 39 души, коментираха от полицията.

В столицата Анкара също бяха отменени увеселенията на централния площад Къзълай, от 8 часа вечерта ще бъдат отцепени улиците към площада, съобщиха от полицията.

Милиони турци ще посрещнат Новата година в домовете си, на трапеза пред телевизионните екрани, а други – в заведения или по курортите.

250 хиляди турци ще прекарат новогодишните празници в зимните курорти, една част в чужбина. От курортите в чужбина най-голям е интересът към българските ски центрове – Банско, Пампорово, Боровец, съобщиха от турската Агенция за туризъм и пътувания Турсаб.

Огромен е интересът на турците към новогодишното теглене на лотарията. Продадени са 99% от билетите, съобщиха от тотализатора. 61 млн. турски лири, което се равнява на около 13 млн. евро, е премията на турската новогодишна лотария, най-голямата стойност досега в историята на турския тотализатор.

Общността на българите в Истанбул ще посрещне Новата година на новогодишен бал в българската екзархия в квартала Шишли в Истанбул.
БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.