Home»АНАЛИЗИ»Как Ердоган промени турската лира в „лиричка“? Колко струва „лиричката“

Как Ердоган промени турската лира в „лиричка“? Колко струва „лиричката“

Турският министър на финансите и държавната хазна Нуреттин Небати увери, че правителството много добре знае как да се справи със скока на цените, който през февруари достигна 20-годишен максимум на годишна база, и че е въпрос на време високата инфлация да бъде преборена.

Дори и президентът Реджеп Тайип Ердоган обаче неволно открои обезценяването на турската национална валута в последно време, наричайки я преди няколко дни с умалителна форма. Само „200 лирички“, каза Ердоган, ще струва преминаването на автомобил през новооткрития мост над Дарданелите, а думите му предизвикаха множество коментари.

„Да ни е честита новата валута „лиричката“, написа в Туитър Мюрсел Албан, депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия. „Не е кораб, а корабче. Не е лира, а лиричка“, добави той, задавайки нова тема в Туитър с хаштаг #liracik (лиричка), към която се присъединиха и други потребители на социалната медия.

„Това, което (Ердоган) нарича 200 лирички, е 5 на сто от минималната заплата“, коментира потребител с профил Йозгюр Айдън.

Изчислението му е почти точно – от началото на 2022 г. минималната заплата в Турция бе увеличена с 50 процента на 4250 турски лири, а 5 процента от нея се равняват на 212,5 турски лири.

Други потребители в Туитър отбелязаха, че 200 лири всъщност е най-високата купюра на турската национална валута, а за „лирички“ могат да говорят само хора, които разполагат със значителни финансови средства, като например тези, които получават заплата от 100 хиляди „лирички“, намеквайки за президента Ердоган.

Опозиционният в. „Сьозджю“ илюстрира в понеделник огромното обезценяване на турската лира, като публикува стойността на една банкнота от 200 турски лири, съизмерена в щатски долари през 2009 г. и през 2002 г. Докато преди 13 години стойността на лирата се е равнявала на 125 долара, днес тя струва едва 13,5 долара, пише вестникът.

„Ние сме сред онези, които най-добре знаят как инфлацията да бъде победена. Тези дни ще отминат“, увери през уикенда министърът на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати, цитиран от в. „Хюриет“. „Ние сме представители на силна държава. Не превиваме врат пред трудностите“, каза още той на митинг на управляващата партия в Шанлъурфа, Югоизточна Турция.

През февруари годишната инфлация в Турция превиши 54 процента, най-високото равнище от 2002 г. насам, но икономисти предричат, че увеличението може да достигне до 70 процента през следващите месеци в резултат на последиците от войната в Украйна, отбелязва в. „Дейли сабах“. Само през тази година лирата е изгубила 11 процента от стойността си спрямо долара.

На фона на скока на цените нараства и общественото недоволство – през последните дни на различни места в страната бяха организирани протести. В окръг Самсун се състоя митинг, организиран от Конфедерацията на синдикатите на държавните служители (КЕСК), с участието на всички синдикати от черноморския район, информира в. „Йеничаг“. Протестна демонстрация – в окръг Маниса – проведе и друга конфедерация на профсъюзи на работещите в публичния сектор, а в Денизли фермери излязоха на протест с трактори срещу високите цени на нафтата и торовете.

Противно на класическите икономически теории, турският президент настоява, че високите лихви насърчават инфлацията, и оказва натиск върху централната банка да поддържа ниски лихвените проценти. През последните три последователни месеца обаче финансовата институция остави непроменен основния си лихвен процент, който в периода от септември до декември миналата година понижи постепенно от 19 на 14 процента.

В опит да ограничи скока на цените правителството предприе редица мерки – намали ДДС на основните хранителни продукти от 8 на 1 процента, понижи ДДС за електричеството за битови нужди и напояване в земеделието от 18 на 8 процента, промени тарифите за тока на домакинствата с ниско потребление и осигури държавна помощ за четири милиона домакинства, за да се справят с високите сметки за ток и газ. От януари фактурите за енергия скочиха с над 50 процента за домакинствата и с близо 130 процента за бизнеса.

Правителството обаче уверява, че е способно да се справи с ръста на инфлацията.

През декември Анкара успя да стабилизира лирата чрез подкрепена от правителството схема, която защитава депозитите в турска национална валута.

Според финансовия министър Небати схемата помага за задържането на курса на лирата на „стабилно и предвидимо равнище“. Пред инвеститори в Кан, Франция, миналата седмица, той прогнозира, че инфлацията ще започне да отслабва от лятото и добави, че Турция е решена да я сведе до едноцифрени стойности до юни 2023 г., когато в страната ще се проведат редовни президентски и парламентарни избори.

Несъмнено това обещание е и залог за представянето на вота на Ердоган и неговата партия, чиято подкрепа, според скорошно проучване на агенция О Ре Дже (ORC), бележи почти ежемесечен спад през последната година. Според представените данни подкрепата за управляващата Партия на справедливостта и развитието се е свила от 36,8 на 28,1 процента в периода от февруари м.г. до март т.г. (БТА)

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.