Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Каптагонът – бойният наркотик на ИДИЛ

Каптагонът – бойният наркотик на ИДИЛ

Американски нарколози разкриха тайната как действа каптагонът, един от най-популярните наркотици сред екстремистите от терористичната организация ИДИЛ, гласи статия, публикувана в списание „Нейчър“. „Този наркотик ме заинтригува, след като научих няколко истории как хората на ИДИЛ са го използвали, за да не чувстват страх по време на бой и да подобрят бойния дух на групировката“, споделя Кен Янда, нарколог от Института “Скрипс” в Ла Хоя (САЩ).

Янда и колегите му вече няколко десетилетия изследват как различни наркотици влияят върху работата на мозъка и създават ваксини, които „обучават“ имунната система да намира и неутрализира молекулите на тези вещества, преди те да проникнат в мозъка.

Каптагонът е вещество, при което в едно се слепват молекули на амфетамина и теофилина. То е било създадено през 60-те години на миналия век от немски химици като лекарство срещу депресия и дефицит на внимание. По-късно обаче, когато бяха установени страничните му ефекти, то е било забравено.

Янда твърди, че за каптагона се е заговорило отново в началото на това десетилетие, по време на Арабската пролет. Още по-често за него се заговори, след като започна масовото производство на фенетилин в нелегални лаборатории на териториите в Ирак и Сирия, които бяха под контрола на ИДИЛ. Нейните хора го използваха като любим „боен наркотик“.

„Мен лично каптагонът ме заинтригува с това, че веществото бе „заготовка“ на обикновен амфетамин, който се разтваря в организма на смятания за безвреден теофилин и амфетамин. В такъв случай възниква въпросът: защо да се произвежда едно посложно вещество, а не просто да се вари амфетамин?“, продължава Янда.

При изследванията се оказало, че каптагонът не е бил просто “заготовка” на амфетамин, а и теофилинът не е бил безвредна добавка. Двата компонента на наркотика действат поотделно върху мозъка и засилват психоактивните свойства един на друг. В резултат техният съюз влияе върху мозъка много по-силно от простата смесица на едното и другото вещество. “Сега е ясно защо той е популярен сред ИДИЛ и младежта в страните от Близкия изток“, обяснява ученият. Биологът не изключва, че този препарат може да се използва или вече се е използвал от злосторници за деяния на т.нар. “фармакологичен тероризъм”.

“Под този израз аз имам предвид използването за бойни и политически средства на някакви вещества, които изначално са били разработени за полза на организма. Сега тези вещества се използват или не по предназначение, или от терористите за подобряване на бойните им качества, или като оръжие за масово поразяване. Примерно много опиати могат да бъдат превърнати в много отровни аерозоли, които ще могат да убиват или да извеждат хората от строя”, поясни Янда пред РИА “Новости”. Разпръскването на каптагон сред големи групи хора може да предизвика у тях пристъпи на параноя, масова истерия, необяснима еуфория и други форми на неадекватно поведение, което може да бъде използвано от терористите за техни цели. Янда не изключва фенетилинът да е използван за подобни цели в Сирия и други арабски държави по време на вълненията през 2010–2012 година, макар че няма еднозначни свидетелства в това отношение.

Всъщност няма нищо учудващо. Още по време на Втората световна война немците използваха амфетамин и други стимулатори за повдигане на бойния дух. С него бе злоупотребявано от всички воюващи сили и във Виетнамската война.

Янда отбелязва, че пълноценна ваксина срещу каптагона може да бъде изработена за по-малко от година. Но по-лесно е да се предотврати проникването на наркотика в новите държави, отколкото да се ограничи негово прилагане по такъв начин.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.