Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Караманлис: Турция ескалира отношенията с Гърция от Марица до Кипър

Караманлис: Турция ескалира отношенията с Гърция от Марица до Кипър

“Няма съмнение, че сме изправени пред явна ескалация от Турция, от Еврос до Кипър. Планирана и систематична ескалация”, каза бившият гръцки премиер Костас Караманлис. “Вече знаем какво целят стратегическите стъпки на Анкара”, добави той.

„Досегашният опит показва, че Гърция не трябва да бъде провокирана от машинации на Турция и не трябва да позволява осъществяването на факти срещу нейния суверенитет. Трябва да сме в постоянно състояние на бдителност и готовност. Защото, нека не се съмняваме в това, отстояването на нашите суверенни права и национални интереси ще зависи от нас. Трябва да представим единен фронт и да гарантираме възпиращата сила на нашите въоръжени сили. ”

“С Турция отношенията ни се тестват непрекъснато от произволните ѝ претенции. Разглеждането им изисква сериозност, дългосрочно планиране и инициативи на всички фронтове. Гърция избра международното право като основно оръжие срещу тези претенции“, каза Караманлис и добави, че силните регионални връзки са от решаващо значение.

Караманлис добави, че Турция трябва да се придържа към споразумението си с Европейския съюз по въпроса за бежанците и мигрантите, като отбелязва, че всякакви препятствия, укривания и усилия за по-нататъшно използване на ситуацията от нейна страна трябва да бъдат признати от ЕС, който трябва да предефинира позицията си спрямо Турция. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.