Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Кълъчдароглу изпреварва Ердоган, 79,7 % от турците посочват икономиката като най-големият проблем

Кълъчдароглу изпреварва Ердоган, 79,7 % от турците посочват икономиката като най-големият проблем

Турската социологическа агенция „Artı Bir“ е провела анкета сред хиляда и петстотин души по телефон в двайсет и шест града, в периода 21 – 30 ноември. Данните показват, че лидерът на най-голямата опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу има по-голяма подкрепа от президента Реджеп Тайип Ердоган. Според проучването, 43,8 на сто от анкетираните са заявили, че биха гласували за Кълъчдароглу, ако сега се проведат избори за президент, докато за Ердоган подкрепа са заявили 38,2 процента от участниците.

Ако сега има избори за парламент, 30,4 на сто от турците биха гласували за управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган, РНП получава 27,9 процента, подкрепата за Добрата партия е 14,7 процента, за прокюрдската Демократична партия на народите – 11,8, а Партията на националистическото движение на Девлет Бахчели с когото Ердоган управлява заедно получава доверието на едва 5,4 на сто от имащите право на глас.

79,7 на сто от участниците в проучването са заявили, че най-големият проблем е икономиката на страната, докато 10,6 процента са посочили проблемите в образованието, а според 6,9 на сто от турските граждани най-големият проблем са бежанците.

72,6 на сто от анкетираните са заявили, че състоянието на семействата им ще се влоши през следващата една година.

58,6 процента от турското общество е на мнение, че „народният алианс“ (опозицията) е способен да разреши икономическите проблеми на страната, докато 36,2 на сто са на обратното мнение.

Докато 69,7 на сто от анкетираните заявяват, че Турция трябва да премине към парламентарен модел на управление, 12,4 процента са доволни от настоящия президентски модел.

52,5 на сто от хората смятат, че Ердоган не трябва да се кандидатира на следващите избори, които трябва да се проведат догодина.

49,3 на сто от анкетираните смятат, че лидерът на РНП трябва да се кандидатира за президент, а 37,1 процента са на противоположното мнение.

Източник: Kısa Dalga

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.