Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Кълъчдароглу предлага закриване на военните бази на САЩ в Турция

Кълъчдароглу предлага закриване на военните бази на САЩ в Турция

Лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу предлага на управляващите да внесат в парламента законопроект за закриване на военните бази на САЩ в Турция, като посочва, че неговата партия ще подкрепи подобно решение, съобщава БТА, позовавайки се на турският информационен сайт Дикен.

Предложението на Кълъчдароглу е отправено, след като лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели заяви в изказване в парламента по-рано тази седмица, че може да се разгледа като вариант излизане на Турция от НАТО, ако се стигне до „задънена улица“ в ситуацията с кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, срещу които Анкара възразява, обвинявайки двете скандинавски страни в толериране и подкрепа на терористични организации, в частност на Кюрдската работническа партия /ПКК/. Бахчели обяви, че членство на Швеция и Финландия в НАТО ще означава да се каже „да“ на тероризма, да се даде съгласие на враговете на Турция.

„Бахчели предложи излизане от НАТО. НАТО е необходима за Турция, но искам да видя колко са искрени управляващите. САЩ напълни Гърция с бази. Целта им е ясна. Нека (управляващите) внесат в парламента (предложение) за закриване на военните инсталации на САЩ в Турция“ е написал Кълъчдароглу в Туитър, добавяйки, че неговата партия ще подкрепи такова предложение.

„Ние сме както срещу неолиберализма, така и срещу (присъствието) на чужди военни на нашата територия. Готови сме да направим необходимото. А вие, властимащите, готови ли сте?“, е посочил още Кълъчдароглу.

„НРП е готова, чакаме“, е добавил лидерът на НРП.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.