Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Кметът на „Авджълар“, който е с ампутирани ръце, преплува Босфора

Кметът на „Авджълар“, който е с ампутирани ръце, преплува Босфора

Кметът на населената компактно с изселници от България община „Авджълар“ в Истанбул Туран Ханчерли се представи успешно в международния маратон за преплуване на Босфора, който свързва Европа и Азия.

Маратонът, който се организира от голямата община на Истанбул със спонсорството на Самсунг, се проведе за 34-ти път. Той е единственото плувно състезание между два континента. И тази година бе проявен голям интерес. Участваха 2456 плувци от 55 страни, по данни на пресслужбата на истанбулската голяма община.

Въпреки че е с ампутирани ръце, кметът Туран Ханчерли преплува успешно Босфора през 6,5-метровия паркур (между Канлъджа на азиатския бряг и Куручушме на европейския бряг). Той участва за втори път в маратона между двата континента.

“Много съм доволен и щастлив, че за втори път участвам в това състезание, което е много важно, тъй като заедно с хиляди хора преплувахме Босфора от анадолския бряг към европейския. При това преплуване има и трудности, като течението, вятърът, но всичко приключи успешно. Благодаря на всички участници“, заяви Ханчерли след награждаването.

Съпругата му бе първата, която го поздрави за успеха, пише БТА.

Житейската история на кмета е красноречив пример за силна човешка воля, упоритост и стремеж за самодоказване.

На 18 години при една катастрофа изгубва и двете си ръце. Но нещастието не го сломява. С много упоритост и воля завършва право в Истанбулския университет и става един от най-търсените юристи.

На местните избори преди три години с много висок рейтинг бе избран за кмет на община „Авджълар“, една от 40-те общини на мегаполиса. Той е единственият кмет в Турция с ампутирани ръце.

Тазгодишното състезание за преплуване на 6,5-километровия паркур бе спечелено от Догукан Улуч при мъжете с постижение 48 мин. и 13 сек., а при жените – от Бурджу Наз Нарин с 48 мин. и 14 сек.

Дължината на истанбулския Босфор е около 30 км. Максималната ширина в северната част е 3700 м, а минималната – 750 м. Дълбочината в средата на пролива варира от 36 до 124 метра.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.