Home»СПОРТ»Книга, парк и спортна зала в памет на Наим Сюлейманоглу

Книга, парк и спортна зала в памет на Наим Сюлейманоглу

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу, роден в село Птичар, Кърджалийско и починал миналия ноември, ще живее в книга. Парк и спортна зала вече носят неговото име.

Председателят на турската федерация по вдигане на тежести Тамер Ташпънар планира да напише книга за живота на „Джобния Херкулес“. Още не е измислил заглавието, но вече събира всички възможни сведения, документи, фотографии и спомени на близките на Наим, които ще заложи в 4 отделни глави. В първата ще се разказва за преживелиците на Наим в България, във втората – за приключението му, свързано с пристигането в Турция.

Покойният президент Тургут Йозал поема съдбата на големия спортист в свои ръце, плаща 1 млн. долара на София, а Наим е посрещнат с невиждани почести на площад „Таксим“ в Истанбул и после в Анкара. В третата част ще бъдат описани всички негови участия в турнири и успехите му, а в последната – как стига до кончината си.

„Няма друг спортист, който да е посрещан така в Турция. Тогава в България турците бяха подложени на асимилация, а той беше разтърсен от смяната на имената, вече се казваше Наум Шаламанов и това бе огромна обида за него. Идването му в Турция е достойно да бъде разказано във филм. Лесно е да отпечаташ книга, но е трудно да я напишеш“, казва Ташпънар.

Той е събрал всички интервюта, видеофилми и документи за състезанията свързани с Наим. Важно е книгата да съдържа повече фотографии, защото според него самите текстове няма да бъдат прочетени. Освен това федерацията планира и международен турнир по вдигане на тежести на името на Наим Сюлейманоглу, сега проблем е осигуряването на бюджет за него, предстои среща в спортното министерство. „На подобен турнир нито Европа, нито световната федерация могат да кажат „не“, смята Ташпънар.

Всяка година в Турция ще се провеждат шампионати по щанги на името на Наим, такъв вече е включен в програмата за 2018 г. Вчера в Текирдаг с тържествена церемония бе открита спортна зала, която носи името на световния и олимпийски шампион, който почина на 18 ноември миналата година. Също вчера на първото за годината заседание на общинския съвет в Авджълар с пълно единодушие бе взето решението паркът до сградата на кметството да носи името на Наим Сюлейманоглу. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.