Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Кърджали посрещна кандидат за президент на Турция

Кърджали посрещна кандидат за президент на Турция

Кандидатът на опозиционната Републиканска народна партия за президент на Турция Мухаррем Индже пристигна в Кърджали в четвъртък вечерта, където бе посрещнат от хиляди местни жители.

В сряда общинската управа разпространи покана до гражданите за рамазанска вечеря ифтар на открито пред градския стадион. Съобщение за визитата на турския политик обаче нямаше. За това той сам написа в официалната си страница във Фейсбук, отбелязаха го и турски медии.

Индже пристигна преждевременно в Кърджали от гръцкия град Комотини и бе посрещнат с почести от кмета Хасан Азис, депутати и активисти на ДПС. Междувременно пред стадиона бе построена широка сцена с мощни озвучителни уредби, кетърингът с гощавката за хилядите говеещи също бе подреден по дългите маси. Пристигна и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, както и кметовете на побратимените с Кърджали турски общини Одрин и Силиври. След бързата вечеря започнаха речите.

Кметът Азис отново заяви, че градът е известен като балканска столица на толерантността. Карадайъ пак предупреди, че демокрацията в България е в опасност, но „пътят на ДПС от създаването му е мир, демокрация и свобода“. „В името на тези ценности през 1989 г. се изправихме срещу режима без оръжия и дадохме жертви. Продължаваме да се борим за правата и свободите си както в България, така и на Балканите, и в Европа“, заяви лидерът. Той изрази увереност, че „изборите в Турция ще бъдат честни и прозрачни, и в страната на великия Ататюрк демокрацията ще възтържествува“.

„Навсякъде в Турция виждам ветровете на промяната, виждам ги и в Кърджали. Турция иска да си върне свободата и мира, и хората отново да бъдат задружни. Затова моят най-голям проект се нарича „Спокойствие“, посочи от трибуната гостуващият Индже. Той подчерта, че още в деня, когато бе обявена номинацията му за кандидат-президент на главната опозиционна партия, е свалил партийната значка – казал си, че ще бъде държавен глава на 81 милиона души и затова на предизборните му срещи и митинги нямало партийни знамена, и се събирали хора с различни убеждения. Според него президентът не може да принадлежи на една партия и няма право да държи младите хора на празен ход, напротив – властта е длъжна да ги подкрепя и да им предоставя шанса да произвеждат, и да създават уникални марки, като в същото време те са критични и свободни. „Няма проблем те да са религиозни, но не и отмъстителни. Страната се нуждае от справедливост във всеки сектор. Не може да има справедливост и равенство при 9 пъти разлика в пенсиите. Властта няма да бъде еднолична. Няма място за президент, който ще се намесва и произнася за раждаемостта, броя на децата в семейството, ще посочва мястото на новия мост, необходим е такъв, който ще слуша експертите. Няма да бъда президент, който всеки ден по площадите ще предизвиква скандали във всички посоки, а ще показвам пътя на младите хора“, заяви опозиционният кандидат.

Той се зарече, че няма да има едноличен режим, а ще се изгради „управление на общия ум и общото благо, правителство на изповядващите свободата и демокрацията, на вярващите в правото и науката“. „Вие сте граждани на България и трябва да работите за тази страна, но и да бъдете партньори, и част от управлението й. И никога не забравяйте идентичността си“, обърна се Индже към местните жители.

„Нямам за цел да ви пусна в горещата политика на Турция, а да споделяме неволи и радости. В Турция всичко е подложено на разделение, опитват се и вас да ви разделят. Не го допускайте в никакъв случай. В Турция разделиха живите хора, дори и жертвите. Заедно можем да успеем. Мястото на Турция не е в пустинята на Близкия Изток, а в Европейския съюз“, посочи Индже и се отправи към границата.

Запитан дали политическият ифтар е знак за открита подкрепа на ДПС за Мухаррем Индже и Републиканската народна партия в Турция, Мустафа Карадайъ отказа отговор. Програмата на кандидат-президента предвижда митинг в петък вечерта в Бурса, където живее най-голямата маса български изселници, които по традиция гласуват за опозицията там. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.