Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Курсовете за изучаване на български език в Турция стават все по-популярни

Курсовете за изучаване на български език в Турция стават все по-популярни

Курсовете за изучаване на български език в последно време придобиват все по-голяма популярност в Турция.

Курсовете се организират от Дружествата за сътрудничество и култура на турците от България и Балканите, които са основани в редица окръзи на Турция.

Дружествата са граждански сдружения на преселили се турци. В тях членуват както преселили се в различни периоди граждани, така и техни потомци, родени в Турция, които са придобили българско гражданство и имат двойно – турско и българско гражданство.

Няма точна статистика за броя на този вид курсове по български език в Турция, тъй като те функционират в рамките на дружествата, които са неформални граждански организации.

Със сигурност обаче може да се каже, че такива има вече почти във всяко населено място, където живеят компактно хора с корени от България – Истанбул, Анкара, Ескишехир, Одрин, Чорлу, Ялова…

В Ескишехир, по инициатива на местното Дружество за култура и сътрудничество „Румели Балкан“ (Ербалдер), е основан първият курс по български език.

„Един език значи един човек, два езика означават двама души, гласи поговорка, която е много популярна сред турците в България. Защото езикът е най-прекият път към културата и съжителството между хората, където и да живеят. Смятам, че това са главните мотиви за интереса към изучаване на българския език сред нашите хора, както и това, че в наше време това се превърна в потребност. Ние се постарахме да отговорим на тази потребност. И напредваме успешно“, сподели пред БТА председателката на Дружеството за култура и сътрудничество „Румели Балкан“ в град Есшехир г-жа Незиха Билен.

Тя е родена в Шумен и по професия е учителка. Със съпруга й и двамата им синове са изселени през лятото на 1989 година в Турция. Дълги години учителства тя в град Ескишехир. След като се пенсионира, се отдава на обществена дейност.

Със съмишленици основават Дружеството, което обединява изселниците от различни поколения.

„Предложението да създадем курсове в български език дойде от нашите членове“, каза тя за БТА. „Повечето от тях често си ходят в България, където са родени, но са забравили езика. На младите, които са родени в Турция, но са придобили българско гражданство, им е интересно, някои от тях дори искат да живеят в България. Усвояването на българския език ще им бъде от полза за комуникацията“, каза тя.

Преди да открият курса са направили подробно проучване в Дружеството за желаещите да изучават български език.

„Възоснова на анкета, която направихме с желаещите, набелязахме основните предмети – писане, четене и граматика, практически знания, контакти с институции, актуални въпроси и т.н. Започнахме с една група, тази година желаещите се удвоиха. Едната група е за напреднали, а другата за начинаещи. Тази година се записаха двойно повече желаещи. Заслуга за това има и ръководителят Осман Йълмаз, който е квалифициран преподавател по български език. Курсистите са много доволни“, каза г-жа Незиха.

По думите й община Одунпазаръ в лицето на кмета Казим Курт е осигурила помещенията за провеждане на курсовете в младежкия център Джерен Йоздемир, за което са особено благодарни. Възнаграждението на преподавателя е на доброволни начала. По линия на Дружеството Ербалдер се осигуряват книги и пособия за курса.

В истанбулския квартал Авджълар занятията по български език се провеждат в неделя. Курсовете са два – единият е за възрастни, а другият – за деца.

Курсът функционира в рамките на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в Аджълар. Председателят на Дружеството Ефраим Камбероглу, шампион по свободна борба в близкото минало, който е печелил медали за България, а след като е принудително изселен през 1989 г. спечелва медали и за Турция, е главното действащо лице за дейността на курса.

За тази цел всяка неделя централата на Дружеството е на разположение на курсистите.

Преподавателката Невин Чалъшкан, която е учителка по български език и литература, също родом от България, разказа, че курсистите и в двете групи са много старателни и проявяват голям интерес.

За децата се организират и тържества на традиционни български празници, като Баба Марта, и за Нова година.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.