Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турска община откри безплатен курс по български език

Турска община откри безплатен курс по български език

Истанбулската община Есенюрт откри безплатни курсове по български език за нуждите на българските изселници. Кметът Али Мурат Алатепе се похвали, че Есенюрт е първата община в Турция, която предлага курсове по български език.

На откриването на курса присъстваха кметът Али Мурат Алатепе и българският генерален консул в Истанбул Ангел Ангелов.

Според разгласената информация всеки желаещ ще може да се включи безплатно на курсовете, които ще се провеждат в сградата на Младежкия център към община Есенйурт.

В момента има образувани две групи по 60 курсисти, които всяка седмица по два пъти ще посещават курсове по български.

По време на първия проведен час консулът ни в Истанбул запозна курсистите с българската азбука.

Ние сме първата община, която предлага курсове по български език

По време на официалното откриване на курса кметът Али Мурат Алатепе посочи, че в общината живеят много български изселници.

„В тази насока имахме много искания. Когато споделиха за такава идея, се зарадвах много. Така нашата връзка и съседство ще се закрепи още повече. А изселниците ще затвърдят българския си език. Половината от изселниците са с двойно гражданство. Трябва да знаят езика и на другата си родина“, каза при откриването кметът на Есенюрт Али Мурат Алатепе.

„В момента курсът ще се провежда два пъти седмично, като има образувани две групи по 60 курсисти. При интерес в още 3 културни центрове ще открием курсове по български език. Така общо 250 души ще посещават курсове по български език. Ние служим и на тези, които искат да научат български език. Ние сме първата община, която открива курс по български език“, похвали се кметът на Есенюрт Али Мурат Алатепе.

В своето слово българския консул в Истанбул Ангел Ангелов подчерта, че днес е много важен ден.
„Днес е ден, който обединява България и Турция. Много съм радостен да съм заедно с вас. Много благодаря на кмета Алатепе, че откри такъв курс. Научаването на чужд език, открива нови светове и възможности. Тук присъстват курсисти от всяка възраст“, каза Ангел Ангелов.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.