Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Кючуков: Балканският ислям е бариера за навлизането на радикални идеи

Кючуков: Балканският ислям е бариера за навлизането на радикални идеи

Балканският ислям към момента е бариера за навлизането на радикални ислямистки идеи от навлизането на Близкия изток към Европа, заяви Любомир Кючуков от Института за икономика и международни отношения в рамките на конференция, организирана от фондация Фридрих Еберт.

Има редица фактори, които допринасят за навлизането на тези идеи. Кючуков посочи, че това са войните и етническите напрежения и разделения в държавите от Балканския полуостров, национализмите.

„България стои, както останалите балкански страни, достатъчно стабилно. Българските мюсюлмани са традиционно умерени, добре интегрирани в обществото и политически представени и рисковете са значително по-малки в сравнение със страните от постюгославското пространство.“, изтъкна Кючуков.

Българската държава беше абдикирала от подготовката на мюсюлмански кадри и мястото ни беше заето от други страни, които предлагат подобно обучение – Саудитска Арабия и Египет, смята Кючуков. Според него държавата трябва да провежда непрекъснато превантивни мерки с лекции в образованието и непрекъсната работа социалната интеграция на маргинализираните групи. /БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.