Home»АКТУАЛНО»Ледената принцеса на пустинята – фигуристка с кънки и забрадка (ВИДЕО)

Ледената принцеса на пустинята – фигуристка с кънки и забрадка (ВИДЕО)

22-годишната Захра Лари твори историята в света на фигурното пързаляне, като представя страна, където валежите от сняг са природен феномен. Младата жена е първата професионална фигуристка на Обединените арабски емирства и е известна, като Принцесата на леда. Изборът й на костюм също предизвиква сензация, като се състезава с традиционната за мюсюлманките забрадка. Този избор я прави първият спортист, който носи забрадка по време на състезания.

Живеещата в Абу Даби Захра Лари започва да практикува фигурното пързаляне, когато е на 12 години. Успява да преодолее всякакви предразсъдъци и стереотипи. Това я превръща в първата фигуристка на Обединените арабски емирства.

Живеещата в Абу Даби Захра Лари започва да практикува фигурното пързаляне, когато е на 12 години.

ОАЕ – държава в Персийския залив, където температурата достига до 48 градуса по Целзий през лятото, е известна с домакинството на състезания от Формула 1, Световната купа на Дубай за конни надбягвания и надпревари с камили. Трудно е да си представите, че в страна, където голяма част от територията е пустиня, а снеговалежите се смятат за природен феномен, се превърна в първата арабска държава, която се присъедини към Международната федерация по фигурно пързаляне. Това става благодарение на 22-годишната Захра Лари, която е не само първата фигуристка от страна от Персийския залив, участвала в международни състезания по фигурно пързаляне, пише dnes.bg.

Лари споделя, че решението ѝ да покрие главата си е неин личен избор. Младата жена, която се състезава професионално, не се обезкуражава от факта, че заради облеклото ѝ по време на Европейската купа в Италия през 2012 година, съдиите ѝ отнемат точки заради нарушаване на протокола за облеклото на спортистите.

Тя продължава с участията и през септември тази година се състезава в квалификациите за зимните олимпийски игри през 2018 година в Южна Корея.

Макар да не печели място сред финалистите Лари е горда от факта, че е представила достойно страната си и е успяла да сбъдне една своя детска мечта – да е професионален състезател по фигурно пързаляне.

Ето и видео на Захра Лари:

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.