Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Мадлин Олбрайт определи Ердоган като потенциален фашист

Мадлин Олбрайт определи Ердоган като потенциален фашист

Американският „ястреб” Мадлин Олбрайт определи турският президент Реджеп Тайип Ердоган като потенциален фашист. В книгата си „Фашизмът. Предупреждение” тя го поставя наред с лидери като Владимир Путин, Уго Чавес и Ким Чен Ун. Тя упреква турският държавен глава в това, че се опитва с привидно демократични похвати да концентрира максимална власт в своите ръце и ръководи страната авторитарно.

Мадлин Олбрайт припомня, че още от 2006 г. Ердоган говори за необходимостта Турция да възприеме политическа система в американски стил, със силен президент вместо партийно зависим министър- председател.

Тя посочва, че турският държавен глава провежда референдум в условията на извънредно положение и променя Конституцията, с което си осигурява властта до 2029 г. Припомня взаимните обвинения между водещи европейски държави и Ердоган. Западът определя турският президент като диктатор, а той отвръща с обвинения в нацизъм.

Олбрайт обаче е оптимист за бъдещето на Турция. Тя смята, че Ердоган ще намери верният път и ще потисне егото си и жажда за неограничена власт.

Ще припомним, че Мадлин Олбрайт бе държавен секретар на САЩ в периода 1997-2001 г. и застана срещу Сърбия в Косовската криза. Тя бе в основата на признаването на Косово за независима държава. По нейно време САЩ бомбардираха Сърбия.

Георги Кулов, kardjali.bgvesti.net

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.