Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Мадуро пред „Си Ен Ен Тюрк”: Европейските лидери слушат Тръмп, Ердоган уважава ценностите

Мадуро пред „Си Ен Ен Тюрк”: Европейските лидери слушат Тръмп, Ердоган уважава ценностите

Интервю на журналиста от „Си Ен Ен Тюрк” Джюнейт Йоздемир с венецуелския президент Николас Мадуро

Г-н Мадуро, искам да започнем разговора с един обикновен въпрос: „Как сте, как се чувствате в момента?“

Чувствам се напълно мотивиран. Имам дълбоко влечение към родината си. Ние преживяваме историческа война в името на Венецуела, на демокрацията и на независимостта ни. Всичко, което се случва има връзка с Америка. Те ни нападат и смятат, че Венецуела е задният им двор. В сърцата ни има огромна любов към нашата родина.

Аз чувствам безкрайно уважение към нашия спасител Симон Боливар и към Уго Чавес. Тяхното присъствие е проникнало под кожата ми. Аз черпя силата си от тях, когато се справям с тези проблеми.

Според Вас, какво се случва в момента във Венецуела, как Вие характеризирате настоящата ситуация?

Венецуела е жертва на непрекъснати атаки. Последните двайсет години бяха време за реформи във Венецуела. Социалните, културните и политическите реформи промениха Венецуела и я направиха свободна. Ако не броим управлението на Клинтън, управлението на Буш, двата мандата на Обама и сегашното управление на Тръмп, който залита и в двете крайности, те се целят във Венецуела и се правят опити за нанасяне на вреди в социалния и политическия живот на страната.

Уго Чавес преодоля много атентати, например, през април 2002 г. беше потушен опит за преврат и това стана, както с помощта на армията, така и с подкрепата на хората. Ние бяхме изправени срещу много посегателства, откакто умря Чавес. Но откакто е на власт администрацията на Тръмп, нещата станаха още по-зле.

Откакто е на власт този човек с крайни възгледи, Америка ни напада и сега планираха опит за преврат. Те натиснаха един човек, който никому не е известан, да стане тяхното лице. Това е в противоречие с нашите закони, но те го натиснаха да стане президент. Американските осведомителни агенции и „Вашингтон пост“ написаха, че заповедта за този опит за преврат е дадена лично от Тръмп на г-н Гуайдо на 22 януари. Днес наблюдаваме един опит за преврат срещу революцията на Боливар, който е планиран дълго и сега се прилага в дейстиве.

Досега ние преодоляхме много трудности. Сега сме изправени очи в очи с опит за преврат.

Когато започнаха тези събития, Вие получихте различни реакции от различни страни. Някои лидери, сред които и турският президент Ердоган, Ви подкрепиха. По-късно турският президент поясни, че и Вие сте го потърсили след опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г., дори заяви, че много се е учудил, тъй като по-рано не сте се познавали. И Вие ли се учудихте, когато Ердоган Ви потърси по телефона? Какво си помислихте?

Не, това не беше изненада за мен. Г-н Ердоган е смел човек, който уважава ценностите. Ние разчитаме на солидарността на турския народ и на президента Ердоган. Впрочем когато е организиран превратът срещу него аз не знаех за това. Не знаех какво се случва в Турция. Но когато научих за опита за преврат и видях как хората защитават родината си по улиците, наредих на външния ни министър незабавно да осъди това посегателство. Западната преса отразяваше опита за преврат, сякаш е нещо хубаво за Турция и бяха срещу Ердоган.

Оттогава насам сме приятели с г-н Ердоган. Мога да заявя, че той е много добър приятел. Аз съм влюбен в турците. Турция притежава много значимо и важно минало. И аз съм много щастлив, че те ни подкрепят в името на демокрацията и стоят редом до нас.

Г-н Гуайдо се обяви за алтернативен президент. Вие, г-н Мадуро, имате ли собствена пътна карта или изход от ситуацията? Как смятате да решите този проблем?

Решението е трудно, но има изход. В миналото ние преодоляхме много трудности. Някои бяха сходни със сегашната ситуация, а други бяха още по-сложни. Онова, което преживяхме през 2002 г. беше много сложна ситуация и е пример за тежко събитие. Но ние успяхме да решим трудностите през 2002 г. и да надделеем.
В настоящия случай можете да видите единството между закона, народа и армията. Истина е, че това, което преживяваме е много сложно и трудно, но ние ще надделеем и в този случай.

Решението на роблема е в законите и правосъдието. Това ще бъде решено във Върховния съд. Във Венецуела има върховенство на закона и аз вярвам в това. Законовите институции ще намерят решение, ще постигнем мир и ще продължим да осъждаме това, което се случва, както направихме и в Съвета за сугирност. Всички тези лъжи произлизат от Америка.

Аз съм отворен за диалог. Винаги мога да разговарям със всеки по всяко време за политическата и медийната опозиция. През целия този процес аз ще продължа да си върша работата. Аз винаги казвам на моя народ, че трябва да работим и с двете ръце. С едната ръка трябва да се изгради екип, а с другата, да го запазите. Сега ние трябва да попречим на този опит за преврат и да го направим и с двете ръце. С едната ръка трябва да осъдим този опит, а с другата, да продължим да управляваме и да стигнем още по-далече.

Днес (27 януари), г-н Гуайдо направи интересно изказване, като заяви, че ако бъде арестуван през следващите дни, това би означавало опит за преврат. Вие постоянно се позовавате на Конституцията, според Вас след тези изявления г-н Гуайдо той трябва ли да бъде арестуван?

Той потъпква всички закони и Конституцията, но аз не съм сред съдийското жури. Това зависи от волята на народа. Журито решава какви стъпки трябва да се предприемат за съхраняването на Конституцията и държавата ни. Този въпрос ще се реши по законов ред в съда.

Днес, четири европейски държави публикуваха декларация, според която, ако не организирате предсрочни избори в рамките на осем дни, те ще признаят Хуан Гуайдо. Впрочем и г-н Гуайдо постоянно призовава за предсрочни избори. Въпросът за предсрочни избори стои ли на Вашия дневен ред?

Европа отново допуска грешка по отношение на Венецуела. Въпреки нашата 200-годишна независимост, те игнорират нашата история. Ние се гордеем с нашата независимост. Във вените ни тече кръвта на нашите освободители.

В този процес европейците бяха груби. Те трябва да оттеглят този ултиматум. Никой не може да ни поставя ултиматуми. Ако някой желае да си ходи от Венецуела, да го направи. Венецуела не зависи от Европа. Това е абсолютно грубо. Понеже се намираме на юг това снизходително отношение спрямо нас е много грубо. Европейските елити не изразяват мнението на европейските народи. Ние имаме много добри приятели в Европа. Европейските лидери гледат какво ще излезе от устата на Тръмп. Цяла Европа следи Тръмп, особено по отношение на сегашните събития във Венецуела.

Това, което разбирам от Вашите думи е, че в скоро време Вие не смятате да свикате предсрочни избори. Прав ли съм?

Във Венецуела проведохме много избори. На последните избори спечелихме в деветнайсет от общо двайсет и три района. От друга страна, проведохме и местни избори. Имаме общо триста трийсет и пет общини. Президентските избори бяха миналата година, ние ги спечелихме с 65 на сто. Предстоят парламентарни избори, които ще се проведат през 2020 г. Във Венецуела проведохме рекорден брой избори – двайсет и пет. Двайсет и три пъти спечелихме ние. Загубихме само два пъти – през 2007 г. на изборите за поправки в Конституцията и през 2015 г. на парламентарните избори. Нашата избирателна система е много модерна. Използваме системата на националните застъпници, това е автоматична система. По отношение на провеждането на избори ние сме рекордоьори в света. Онези, които ни критикуват не може да ни кажат нито една дума по този въпрос.

Сега искам да Ви питам за отношенията Ви с Америка. Например Вие поставихте ултиматум на американските дипломати да напуснат страната в рамките на седемдесет и два часа, но американският държавен секретар Майк Помпео отхвърли това и съобщи, че някои дипломати ще останат. Какво ще направите след изтичането на този срок? Ще ги арестувате ли, или ще ги екстрадирате в държавите им, как ще решите този проблем?

Те си тръгнаха отдавна. Но все пак се разбрахме да запазим дипломатите и от двете страни, за да продължим преговорите. Малки групи представители останаха, за да участват в преговорите, които ще продължат трийсет дни.

Ние нямаме политически и дипломатически отношения. Те бяха пректратени. Дипломатите се вслушаха в призива ни и си трътнаха. Но аз все още вярвам в диалога. Аз все още защитавам интересите на Венецуела. Идеята ми е да бъдем като Куба, без да създаваме политически връзки с Америка. И двете страни взаимно поддържат свои представителства. Това е методът, който ще използваме и ние. Затова ще остане една малка група представители и те ще живеят спокойно с охраната, която ще им бъде осигурена.

Майк Помпео направи остри изявления срещу Вас в Съвета за сигурност на ООН. Какво ще кажете по този въпрос? От друга страна, видях в профила му в Туитър Ваши снимки заедно с лидерте на Иран и Куба с пояснението: „Еднакви диктатори не раждат различни резултати.” Какво мислите по този въпрос?

Думите на Помпео са изявления на човек, чиято страна върви надолу. Г-н Помпео е говорител на една държава, която ни заплашва. Но силата на тази държава пада надолу. В света има нови силни държави и лидери. Има много държави, които се развиват икономически и политически. В миналото съществуваха Римската империя, Испанската империя, Азия, Африка и Америка и Великобритания, която властваше в тези региони. Но вече не живеем в същата епоха, кралствата не властват. Г-н Помпео е обзет от безнадеждност и е пълен с омраза. Той говори с ненавист и няма надежда. Той е световен лидер, той не е дипломат, няма уважение към никого и си мисли, че може да властва като крещи и заплашва. Никой не може да ни повишава тон, той може да говори каквото си иска по мой адрес, но аз защитавам страната си, народа и историята си. Турският народ ще види, накрая ние ще победим. Ние ще преодолеем този опит за преврат.

В САЩ, кагота дипломатическите канали са затворени, Тръмп отваря нови врати. Един от тези примери е със севернокорейския лидер. Отначало бяха в обтегнати отношения, а после станаха приятели. Вие някой ден бихте ли разговаряли с Тръмп или бихте ли сега да се обърнете към камерата и да му кажете нещо?

Това, за което говорите не е невъзможно, но е нереалистично. Аз изпратих много послания до Доналд Тръмп, но той не е лидер, който може да решава проблемите и смятам, че той ни подценява. Всъщост той подценява Латинска Америка и света. Това е идеологията му – подценява всички. Той подценява мексиканците и затова иска да изгради стена на границата. Той омаловажава целия свят. В качеството си на един латиноамериканец мога да кажа, че той ни ненавижда. Това не може да се приеме, защото в съвременния свят расизмът и унижението нямат място. Ние трябва да се издигнем на равнището на цивилизовани страни и да решаваме проблемите си с диалог. Трябва да се уважаваме взаимно.

Аз не съм по-добър от никого, не превъзхождам никого и никой не е по-добър от нас и не ни превъзхожда. Обществата притежават различни култури и ценности. Според мен дипломацията трябва да продължи. Вярвам в трайния диалог. Ние ще продължим да вярваме в един Бог и да сме християни. Аз вярвам в Иисус Спасителя, той е нашият спасител. Според мен той още е жив. Аз постоянно се моля на Бог, вярвам, че някой ден ще осъществим диалог с Америка.

Срещу Вас се отправят много критики заради хиперинфлацията във Венецуела. Някои критик гласят, че социалистическият икономически модел е рухнал заради хиперинфлацията. В обозримо бъдеще имате ли нов икономически план, който да пресече пътя на хиперинфлацията?

Ние се намираме под редица финансови и икономически атаки и аз водя битки срещу това. Замразени бяха 1,4 милиона долара наши средства, с които трябваше да закупим лекарства. Имам свой план за икономическо развитие. През 2019 г. ще преодолеем хиперинфлацията. През това време ще съхраним съществуващия бизнес и създадохме нови работни места. Поддържаме програмата за социална защита, опитваме се да запазим децата и майките. Раздаваме специални карти, за да предпазим хората срещу хиперинфлацията. Ние имаме икономически и социални стратегии. Но срещу нас има редица санкции. Те не искат ние да сме добре, не искат да се развива нашата икономика, целят да разклатят икономиката ни, но ние ще преодолеем и този проблем.

И един последен въпрос: Имате ли план Б за бъдещето си или искате да водите битка до края на политическата си кариера?

План А), План Б), План В)… е да защитя родината си, да управлявам страната си добре. Да създадем чувство на различност сред хората ни, за да създадем ценности. Затова планът ми е да защитя и да управлявам Венецуела и да създадем една спокойна и здрава държава за нашия народ.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.