Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Македония ратифицира договора с България

Македония ратифицира договора с България

С 61 гласа македонският парламента ратифицира договора Договора за добросъседство и приятелство между Република Македония и България, предаде БГНЕС. Документът беше подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г.

Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че „договорът защитава нашите интереси и интересите на България“. Той определи като хубав знак това, че договорът се ратифицира на днешния ден, на който през 1992 г. България първа в света признава независимостта на Република Македония под нейното конституционно име.

В днешното заседание не взимат участие депутатите от най-голямата опозиционна партия ВРМО-ДПМНЕ. Според наблюдатели причината за забавянето на ратификацията от македонска страна се дължи на факта, че управляващите изчакваха промяната в ръководството на ВМРО-ДПМНЕ и завръщането им в парламента, след като те обявиха бойкот на заседанията. Причината за бойкота бе, че политици от ВМРО-ДПМНЕ бяха арестувани по искане на прокуратурата заради тяхното участие в погрома срещу парламента от 27 май 2017 г.

Посланик Петков: България подкрепя Македония за ЕС и НАТО

Преди ратифицирането на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество с България в македонския парламент имаше заседание на комисията по европейските въпроси. В него участва българският посланик Иван Петков, който представи програмата и приоритетите за работа на българското председателство на Съвета на ЕС.

Посланик Петков изрази подкрепата на България за стремежите на Македония към членство в ЕС и НАТО, които да се реализират по време на българското европредседателство.

Но за да се случи това, подчерта Петков, трябва да се реализират спешните приоритети за реформи в Македония.

Българският посланик подчерта, че по време на българското европредседателство София ще работи за засилване на контактите между страните от Западните Балкани и подобряване на отношенията между тях. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.