Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»МАКРОН ПОДКРЕПИ „ПОАН“, КОЕТО СЛОЖИ ЕРДОГАН НА КОРИЦАТА СИ СЪС ЗАГЛАВИЕ „ДИКТАТОРЪТ“

МАКРОН ПОДКРЕПИ „ПОАН“, КОЕТО СЛОЖИ ЕРДОГАН НА КОРИЦАТА СИ СЪС ЗАГЛАВИЕ „ДИКТАТОРЪТ“

Френското списание „Поан“, което постави турския президент Ердоган на корицата си със заглавие „Диктаторът“ не слиза от дневния ред на обществото. От друга страна, френският президент Емануел Макрон окачестви като „неприемливи“ реакциите, насочени срещу списанието. „Категорично неприемливо е плакатите на списание „Поан“ да се свалят от вестникарските будки, защото не се харесват на противниците на свободата на словото както във Франция, така и извън нея. Свободата на словото няма цена. Без нея се утвърждава диктатура.“, написа френският президент в профила си в Туитър.

В края на миналата седмица в два града в южна Франция вестникарските будки, които сложиха плакатите на списание „Поан“, бяха подложени на атаки. В Авиньон една група поддръжници на турския президент Ердоган се опита да свали плаката на списанието, но след като не успяла, се опита да го покрие. След пристигането на полицията групата прекрати посегателството. В изявление за „Поан“ продавачът в будката твърди, че групата го заплашвала и участниците в нея се заканили, че ако не махне плакатите, ще подпалят будката. В град Валанс също се случи подобен инцидент, при който пак вестникарска будка е атакувана, заради същите плакати.

Атаки в социалните медии

В изявление в интернет страницата си списание „Поан“ обясни, че цяла седмица са били подложени на атаки, защото са сложили на корицата си снимка на Ердоган с надпис „Диктаторът“ и с подзаглавие „Колко далече ще стигне Ердоган?“.

„Цяла седмица в социалните медии бяхме подложени на натиск, обиди, заплахи и особено след клевети със антисемитско съдържание дойде момент, в който поддръжниците на ПСР (партията на Ердоган) посегнаха на символите на свободното слово и различието в печата.“, се казва още в съобщението на списанието.

Освен челната статия със заглавие „Диктаторът“, в списанието е поместена и материал, в който се прави съпоставителен анализ на политиките на турския президент Реджеп Ердоган и политиките на Адолф Хитлер, който е отговорен за смъртта на шест милиона евреи по време на Втората световна война.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.