Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Макрон: След операцията в Сирия Турция да не очаква подкрепа от натовските си съюзници

Макрон: След операцията в Сирия Турция да не очаква подкрепа от натовските си съюзници

В интервю, което даде в началото на месеца френският президент Еманюел Макрон зояви, че „НАТО е в мозъчна смърт“. Изявленията на Макрон относно НАТО не свършват дотук. Той коментира и реакциите на държавите членки на Алианса, които бяха породени от операцията на Турция в Сирия.

„Турция не може, от една страна, да прави операция в Сирия по собствена инициатива, а, от друга, да очаква подкрепа от натовските си съюзници“, изтъкна Макрон. Това предаде турската секция на Евронюз.

„НАТО трябва да действа, така че да отговаря на опасенията на всичките държави членки. Това, което се иска за Балтийските държави, трябва да се иска и за нас“, заяви днес в свое изказване турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, визирайки натовските страни, предадоха турските медии.

„Коментарът ми за „мозъчната смърт“ на НАТО беше полезен сигнал“

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че коментарът му за „мозъчната смърт“ на НАТО е послужил като полезен сигнал за пробуждане на членовете на алианса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„Коментарът ми за „мозъчната смърт“ на НАТО беше полезен сигнал, за да се обърне внимание на алианса“, каза Макрон след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На 7 ноември френският прездидент заяви в интервю за сп. „Икономист“, че координацията в НАТО съвсем се е разпаднала и алиансът се намира в състояние на „мозъчна смърт“. Той каза също, че Европа трябва да започне да се възприема като самостоятелна геополитическа сила, иначе „няма да контролира съдбата си“.

Столтенберг и германската канцлерка Ангела Меркел изразиха несъгласие с оценката на Макрон за състоянието на алианса, припомня Ройтерс.

Днес френският президент изрази желание европейците да са страна по бъдещото споразумение, което ще замени руско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. след денонсирането му от САЩ, предаде Франс прес.

„Не можем да делегираме сигурността си на едно двустранно споразумение, по което никой европеец не е страна. Нужно е участие на европейците в този бъдещ договор“, каза Макрон.
„Европейците трябва да бъдат включени в преговорите по бъдещия договор за ракети със среден и малък обсег“, заяви френският президент, цитиран от ТАСС.

На въпрос за възможните рискове за сигурността от китайската телекомуникационна компания Хуавей, Макрон отговори, че никога няма да се стреми да заклеймява конкретен мобилен оператор или конкретна страна, предаде Ройтерс.

Тази седмица френският държавен секретар в министерството на икономиката и финансите Аниес Пание-Рюнаше заяви, че Франция няма да последва САЩ и да изключи Хуавей от мрежата си от пето поколение (5G), въпреки че ще пресее всички доставчици на оборудване за потенциални заплахи за сигурността, отбелязва агенцията, предаде БТА.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.