Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Местните избори в Турция бяха конкурентни, но се проведоха в „силно поляризирана среда“, оцениха европейски наблюдатели

Местните избори в Турция бяха конкурентни, но се проведоха в „силно поляризирана среда“, оцениха европейски наблюдатели

Местните избори в Турция в неделя бяха конкурентни и дадоха на гражданите много възможности, но се проведоха в „силно поляризирана среда“, в която трябва да се направи повече за гарантиране на свободата на изразяване, заявиха европейски наблюдатели, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Турската опозиция удържа убедителна победа над партията на президента Реджеп Тайип Ердоган на местните избори, затвърждавайки позицията си на политическа сила. Това е най-тежкото поражение за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за над две десетилетия на власт и може да е сигнал за промяна в политическия пейзаж.

„Изборният ден беше като цяло спокоен и организиран професионално, с висока избирателна активност, показваща силен ангажимент на гражданите към демократичните процеси“, заяви Давид Ерай, ръководител на мисията за наблюдение на Съвета на Европа, на пресконференция в Анкара.

„Приветстваме конкурентния характер на тези избори, това, че гласоподавателите имаха възможност да избират между много възможности, можем само да отбележим, че местните избори в Турция през 2024 г. се проведоха в силно поляризирана среда и бяха само частично благоприятни за местната демокрация“, каза Владимир Пребилич, заместник-ръководител на делегацията.

Някои от отдавнашните опасения на Съвета на Европа относно изборните практики в Турция остават неразрешени, добави Пребилич.

„В съответствие с принципите на Съвета на Европа за демокрацията, върховенството на закона и правата на човека, трябва да се направи повече, за да се гарантира политическа и медийна среда, в която има истинска свобода на изразяване и разумна и добре прилагана рамка под надзора на независима съдебна система“, каза той.

Критиците твърдят, че правителството на Ердоган е заглушило инакомислието, подкопало е правата на човека и е поставило под свой контрол съдебната система и други държавни институции – нещо, което управляващите отричат.

Преди изборите проправителствените медии отразяваха всеобхватно всекидневните митинги на Ердоган, докато отразяването на кампанията на опозицията беше ограничено, посочва агенцията.

Мисията за наблюдение се състоеше от 26 наблюдатели от 16 европейски държави, които следяха процедурите за гласуване в над 140 избирателни секции, включително в най-големите градове Истанбул и Анкара.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.