Home»АНАЛИЗИ»Милиардите похарчени за създаване на афганистанска армия в крайна сметка облагодетелстваха талибаните

Милиардите похарчени за създаване на афганистанска армия в крайна сметка облагодетелстваха талибаните

Изградени и обучавани в продължение на две десетилетия с цената на 83 милиарда долара, афганистанските сили за сигурност рухнаха толкова бързо и окончателно – в някои случаи без нито един изстрел, че в крайна сметка се оказа, че от американските инвестиции в страната се облагодетелстваха талибаните. Те превзеха не само политическата власт, в техни ръце попаднаха и доставените от САЩ оръжия, боеприпаси, хеликоптери и още техника.

Талибаните заловиха много модерно военно оборудване, след като победиха афганистанските сили за сигурност, които не успяха да защитят провинциалните столици.

Служител на Министерството на отбраната на САЩ потвърди, че талибаните внезапно са получили огромни запаси от американско оборудване, предназначено за афганистанската армия. Служителят говори при условие, че ще остане анонимен. Внезапната промяна във военната обстановка в Афганистан е унизителна последица от неправилната преценка на военните и разузнавателни агенции на САЩ за боеспособността на афганистанските правителствени сили, които в някои случаи предпочетоха да предадат техниката и оръжията си без бой.

Провалът на САЩ в създаването на стабилна афганистанска армия и полиция и причините за техния колапс ще се проучват години наред от военните анализатори. Основните измерения на случващото се обаче са ясни и не са по-различни от това, което се случи в Ирак. Създадените от САЩ сили се оказаха „кухи“, въоръжени с превъзхождащи противника оръжия, но в голяма степен лишени от това, което е най-важното, говорейки за бойна мотивация.

„Парите не могат да купят волята за борба. Не можеш да си купиш лидерство“, посочи Джон Кърби, главен говорител на министъра на отбраната Лойд Остин.

Според Дъг Лут, пенсиониран генерал-лейтенант, който е помагал да се ръководи стратегията за войната в Афганистан по време на администрациите на Джордж Буш и Барак Обама, афганистанците са получили необходимите материални ресурси, но са им липсвали по-важните нематериални фактори.

„Принципът на войната гласи – духът доминира над материалното“, допълни той и продължи: „Духът, дисциплината, лидерството и сплотеността са по-важни от числеността на войските и оборудването им. Като чужденци в Афганистан ние можем да осигурим военния материал, но само от афганистанците зависи да осигурят нематериалните фактори на духа“.

За разлика от правителствените сили талибанските бунтовници се оказа, че ги превъзхождат, въпреки че са по-малобройни, нямат въздушна мощ нито модерно въоръжение. Американските разузнавателни агенции подцениха обхвата на това превъзходство. Дори след оповестеното през април от президента Джо Байдън предстоящо оттегляне на американските военни сили, разузнавателните агенции не предвидиха, че финалната офанзива на талибаните ще бъде толкова успешна.

Обявеното от Байдън изтегляне постави началото на окончателния колапс, коментира Стивън Бидъл, професор по международни отношения и връзки с обществеността в Колумбийския университет и бивш съветник на американското командване в Афганистан.

Проблемът с изтеглянето на американските сили е, че то изпрати сигнал в цялата страна, че всичко свърши – сигнал, който всички разчетоха по един и същи начин. Преди април афганистанските сили губеха войната бавно, но сигурно, а когато научиха, че американските им партньори се прибират вкъщи, импулсът да се предадат без бой се „разпространи като пожар“, добави той.
Но провалите са започнали много по-отдавна и имат много по-дълбоки корени. САЩ се опитваха да създадат в движение надеждни отбранителни институции, още от самото начало на войната срещу талибаните. Те се опитваха да разширят политическата основа на правителството в Кабул и да наложат демокрация в страна, в която корупцията и връзкарството са широко разпространени.
Година след година американското военно ръководство омаловажаваше проблемите и настояваше, че успехът ще дойде.

Упражнението по създаване на афганистански сили за сигурност толкова зависеше от американската щедрост, че Пентагонът дори плащаше заплатите на афганистанските войници. Твърде често тези пари, както и огромни количества гориво, се оказваха откраднати от корумпирани офицери и правителствените контролни органи, които подправяха отчетите, създавайки „войници призраци“, за да може злоупотребата с американските долари да продължи.

Според службата на Специалния генерален инспектор за възстановяване на Афганистан, правителствена агенция, създадена от Конгреса на САЩ през 2008 г., приблизително 145 милиарда долара са били похарчени от американското правителство за възстановяване на Афганистан. От тях 83 милиарда са били похарчени за развитие и поддръжка на армията и полицията. Тези 145 милиарда са в допълнение към 837 милиарда, които САЩ са похарчили за воденето на войната, започнала с инвазията от октомври 2001 г.

В книгата си „Афганистанските документи“, журналистът Крег Уитлок пише, че американците са се опитали да наложат западния начин на мислене на афганистанските новобранци, а не са отделили достатъчно време да помислят дали парите на данъкоплатците се инвестират в наистина жизнеспособна армия.

„Като се има пред вид, че военната стратегия на САЩ зависеше от представянето на афганистанската армия, Пентагонът обърна изненадващо малко внимание на въпроса дали афганистанците са готови да дадат живота си за своето правителство“, добавя той. Робърт Бърнс, Асошиейтед прес.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.