Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Министри на ЕС се договориха за координирани мерки срещу бежанска вълна от Афганистан

Министри на ЕС се договориха за координирани мерки срещу бежанска вълна от Афганистан

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на Европейския съюз се договориха за координирани мерки за предотвратяване на бежанска вълна от Афганистан.

Във връзка с евентуалното нарастване на миграционната вълна от Афганистан ЕС ще засили подкрепата си за съседните страни, които биха могли да дадат подслон на част от тях, се казва още в документа.

Същевременно комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че засега не се наблюдава сериозно придвижване на бежанци към тях, но не изключи това да стане на по късен етап.

Министрите подчертават, че ЕС и страните членки ще направят всичко необходимо Афганистан отново да не се превърне в заплаха за сигурността на ЕС, а режимът на талибаните трябва да прекрати всякакви връзки с международния тероризъм.

Запитана за положението на хората в Афганистан, еврокомисарят Йохансон отново заяви, че средствата по програмите за развитие на страната няма да бъдат отблокирани докато няма гаранции, че талибаните ще спазват правата на жените и на момичетата, и че ЕС не е признал тяхното правителство. Еврокомисарят Йохансон каза още, че ще свика форум за разселването на високо равнище другият месец.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова международната общност да помогне на Афганистан да избегне назряващата хуманитарна катастрофа.

БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.