Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Мицотакис: Преговори с Турция са възможни, само ако заплахите спрат

Мицотакис: Преговори с Турция са възможни, само ако заплахите спрат

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че преговори с Турция са възможни, само ако „заплахите спрат“. Съседните ни държави са в конфликт заради турски проучвания за газ в спорни води, близо до гръцкия остров Крит. По-рано генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Анкара и Атина са готови за диалог.

В изявлението си Столтенберг изтъкна, че страните са се съгласили на „технически разговори“, за да се намали риска от военни инциденти. Малко по-късно дипломатически източник в Атина отрече да има такова съгласие и изтъкна, че диалог може да започне щом Турция изтегли корабите си от проблемния район.

Малко по-късно турското външно министерство публикува декларация, че Анкара е готова на диалог, но без предварителни условия.

Тази седмица турският президент Реджеп Ердоган обяви, че проблемните проучвания до Крит ще бъдат разширени, а в разговор с германския канцлер осъди „подкрепата на някои страни за гръцката егоистична и нечестна позиция“. След началото на турските действия през юли, Гърция проведе съвместни военни учения в района с Франция и Италия. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.