Home»АКТУАЛНО»Мобилно приложение ще помага на бременни в японското метро

Мобилно приложение ще помага на бременни в японското метро

Бременните жени, борещи се за свободна седалка в претъпканото токийско метро вече ще могат да намерят своето спасение, благодарение на ново приложение, което ще ги свързва с намиращите се наблизо пътници, желаещи да отстъпят мястото си.

Ефективността на новия app за свързване между хората ще бъде тестван тази седмица. Неговата цел ще е да разреши два от основните проблеми с междуличностната комуникация в японското метро, а именно – пътниците винаги са забили нос в телефоните си и често дори не забелязват нуждаещите се от място жени. Освен това заговарянето на непознати в азиатската страна не винаги бива посрещано с усмивка или ентусиазъм.

Новата услуга обаче ще елиминира конфузните опити за заговаряне и ще позволява на бременните да изпращат текстово съобщение от смартфона си, когато имат нужда да седнат някъде. В отговор, приложението ще търси връзка със седящите наблизо хора, които са се регистрирали и са заявили, че са склонни да преотстъпват мястото си, ако някой го поиска.
Когато някой от тях отбележи, че освобождава мястото си, приложението ще изпраща на жената карта с местоположението на седалката във вагона.

„Може и да е характерно предимно за Япония, но по други точки на света също има хора, които често си мълчат, когато им се налага да помолят някого за мястото им. Не са малко и онези, които са погълнати от екраните на смартфоните си и не осъзнават веднага кога някой в нужда стои прав до тях. Ние се опитваме да извлечем полза от подобна ситуация“, заяви говорителката на IT компанията „Даи Нипон“, която стои зад създаването на иновацията.

Тепърва предстои да се разбере дали услугата ще влезе в експлоатация и какво въобще ще бъде нейното бъдеще. Много компании обаче се надяват сходен принцип да бъде въведен и за възрастните или инвалидизирани пътници. АФП/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.