Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»„Мост на комшулука” градят в Кърджали

„Мост на комшулука” градят в Кърджали

В навечерието на Деня на Кърджали, когато емблематичният български град отбеляза 105-ата годишнина от Освобождението си, там се случи нещо, за което ще се говори дълго време. Журналистът и историк Георги Кулов представи пред своите съграждани, колеги и приятели новата си книга „Мостът“.

В същото време в града беше представена и книгата на Красимир Узунов „Азъ служихъ при Дранговъ!“, посветена на храбрия български офицер, донесъл свободата на града.
Книгата на нашия колега Георги Кулов разказва за добрите отношения между българи и турци в Източните Родопи. Тя е послание към младите да не се отвръщат от опита на старите, като авторът е искал да разкаже за положителните моменти в отношенията между българи и турци. Според него негативизмът трябва да бъде оставен на заден план. Георги Кулов се е постарал да хвърли мост между миналото и днешното, а и към бъдещето.

„Политиците в „барутния погреб на света“, както наричат Балканите, имат навика да определят малцинствените общности като Мост между държавите – се казва в предговора към новата книга на Кулов. – Кърджали, където живее значителен по брой мюсюлманско население, не прави изключение. Различен е смисълът, който влагат политиците в тази метафора. Едни смятат, че
мюсюлманите са мост на приятелството, други, че са предмостие за териториални претенции. Затова и Кърджали често се е превръщал в „ябълка на раздора“. Благодарение обаче на хората в този край, които почти винаги са били образец на толерантност, можем спокойно да го наречем Моста на комшулука.“

Кметът на Кърджали Хасан Азис, заместник-областният управител Леман Али, депутатът Адлен Шефкет, заместник-областният мюфтия Насуф Насуф, председателят на ОбС Раиф Мустафа, политици, общински съветници, общественици и много граждани се събраха в Читалище „Обединение“, за да поздравят Георги Кулов за издаването на третата му книга „Мостът“.

Директорът на БНР–Кърджали Красимир Ангелов представи Кулов и произведението му със следните думи: „Книгата дава отговор на много въпроси, които ни тревожат и ни държат будни, поглежда назад и показва как българи и турци са живели заедно, както и събития от най-новата ни история. Припомня събитията от началото на 90-те, когато Балкани са раздирани от кървави етнически конфликти, обикновените хора в Кърджали – и българи, и турци – избраха пътя на уважението и разбирателството. „Мостът“ ни разказва за това, но ни открехва и прозорец към бъдещето, предупреждава, че мирът не е даденост и за него трябва да се грижим всички заедно“.

Животът на двата етноса

Авторът на книгата „Мостът“, известният журналист от Кърджали Георги Кулов.

После заваляха поздравления към виновника за срещата. Кметът Хасан Азис му пожела да напише още много книги като тази, защото нещата, които се случват в Кърджали, трябва да бъдат описани, независимо че ще предизвикат различни коментари. “Георги Кулов е предал живота на двата етноса в нашия регион старателно и добросъвестно, ползвайки много фактологичен материал, но въпреки това книгата му няма да бъде приета еднозначно. Авторът е показал своя поглед към събития от историята на Кърджали, за което му благодаря“, завърши кметът.

„Знам, че в тази зала има свидетели на много от събитията, които Георги Кулов пресъздава, и че те имат своя гледна точка към тях – заяви заместник-областният управител Леман Али. – Но каквато и да е тя, важно е всеки от нас да има свободата да я сподели, понякога да спори, но винаги да спазва добрия тон. Да се разбираме и уважаваме.“

Редакторът на книгата Тончо Стоянов сподели, че изданието е естествен завършек на един цялостен труд на Георги Кулов в продължение на десетина години и успява да обхване и древната, и недалечната история на Кърджалийския край и, без да претендира за изчерпателност, да засегне най-важните моменти, да не обиди никого и да зарадва всекиго. Той прочете кратко послание от спонсора на изданието Сабахатин Гьокче, който не присъства на представянето.

Бившите кметове на Кърджали Милан Миланов и Расим Муса и обществениците Васил Байданов и Селяхатин Карабашев от Ардино разказаха спомени, споделиха мнения. Презентацията на книгата се превърна във вълнуваща среща, изпълнена с носталгия и емоции.

Не трябва да позволяваме да ни разделят по етнос и вяра

В заключението на книгата „Мостът” се казва: “Доскоро на Балканите играехме белот. Всеки криеше картите си от другия. Сега бившият “барутен погреб” на Европа прилича на шахматна дъска. Всеки ход е открит, явен. Това заключение принадлежи на председателя на влиятелната изселническа организация “Бултюрк” – Рафет Улутюрк”.

В тази връзка бившият зам.-областен управител на Кърджали Назми Мюмюн в интервю за сайта kardjali.bgvesti.net заяви: “Трябва да спрем да се делим на поробители и възродители. Трябва да загърбим негативите от миналото. Да не позволяваме да ни разделят по етнос и вяра”.
Преосмислянето на старите балкански разпри води до преосмисляне и на политиката спрямо етническите общности, които са малцинства в своите страни. Нееднократно е споменавано, че българският етнически модел може да служи за пример на Балканите за мирно решаване на отношенията между мнозинство и малцинства.
По материали от медиите

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.