Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Над 1300 цивилни са станали „косвени жертви“ на въздушните удари в Сирия и Ирак

Над 1300 цивилни са станали „косвени жертви“ на въздушните удари в Сирия и Ирак

Водената от САЩ международна коалиция призна, че над 1300 цивилни са станали „косвени жертви“ на въздушните й удари в Сирия и Ирак от 2014 г. срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“, предаде Франс прес.

В днешно изявление коалицията съобщи, че е извършила 24 502 въздушни удари между август 2014 и края на април 2019 г. по джихадистки позиции в двете съседни страни, откъдето ИД бе прогонена от всички градове, които държеше.

„През този период и след оценка на наличните сведения е вероятно, че не по-малко от 1302 цивилни са били убити неумишлено при въздушни удари на коалицията“, се казва в текста.

Коалицията добави, че проучва 111 сигнала, в които се говори за убити цивилни.

Според правозащитни организации броят на убитите при удари на коалицията цивилни е по-висок.

Сирийският център за наблюдение правата на човека говори за над 3800 убити цивилни само в Сирия, в това число 1000 деца.

Международната коалиция уверява, че взема всички необходими предпазни мерки за ограничаване на рисковете за цивилното население. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.