Home»АКТУАЛНО»Над 3% от населението на света се водят международни мигранти

Над 3% от населението на света се водят международни мигранти

Приблизително 258 млн. души или 3,4% от цялото население на планетата не живеят в страната в която са се родили. Това посочват резултатите от публикувания в понеделник Доклад по международната миграция, изготвен от Департамента по икономически и социални въпроси към ООН. В него се изтъква още, че за по-малко от 17 години броят на новодошлите се е е увеличил с фрапиращите 49%.

По данни на изследването, базирано на националната статистика в страните членки, мнозинството мигранти са съсредоточени в едва 10 държави, като най-голям е дялът на хората, напуснали страната си, за да търсят по-добър живот в САЩ (49,8 млн. души, или 19% от общия брой), Саудитска Арабия, Германия, Русия и Великобритания.

Въпреки това при подредбата по регионите с мигранти, от ООН установяват, че най-много са онези хора, които пребивават в Азия (80 млн.), следвани от тези в Европа (78 млн.) и в Северна Америка (58 млн.). Интересно е и откритието, че над половината от тях (165 млн. или 64%) са се установили в страни с високи доходи и три четвърти от общия брой международни преселници са в трудоспособна възраст (между 20- и 64-годишна възраст). Авторите на документа изтъкват, че по този начин, мигрантите допринасят за намаляването на коефициента на зависимост, който се изчислява като съотношение между броя на децата и на възрастните хора в нетрудоспособна възраст. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.