Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Напрежението в Източното Средиземноморие нараства

Напрежението в Източното Средиземноморие нараства

Напрежението в Източното Средиземноморие нараства от месеци. В района, богат на въглеводородни ресурси, се преплитат взаимно противоречащите си интереси на Гърция, Кипър, Турция, Израел и Египет.

През миналата седмица турският сондажен кораб „Явуз“ извърши проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър. Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел увери Атина в „неизменната подкрепа“ на Брюксел и призова Турция да прекрати провокационните си действия в континенталния шелф край Кипър, предаде БНР.

В сряда гръцкият външен министър Никос Дендиас се срещна с представителя на Палатата на представителите, базирана в Източна Либия, Агила Салех. Двамата са обсъдили демаркация на морските граници в „рамките на международното право“, а не „нелегитимния“ според тях меморандум, подписан между Правителството на националното съгласие в Триполи с Турция.

Междувременно масло в огъня наля и очакваното на 2 юли решение на върховната административна инстанция в Турция за статута на „Св. София“. Анкара получи призиви от Атина, Вашингтон, Москва и Париж да запази статута на храма-музей, на което многократно отвърна, че въпросът е нейна вътрешна работа и че никой не може да говори на Турция с предупредителен тон.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.