Home»АНАЛИЗИ»Напрежения в отношенията със САЩ: затваряне на базата Инджирлик би могло да струва скъпо на Турция

Напрежения в отношенията със САЩ: затваряне на базата Инджирлик би могло да струва скъпо на Турция

Затваряне за американски самолети на Инджирлик – основната въздушна база на НАТО в Турция и важна опора на операциите на антиджихадистката коалиция в Сирия, би могло да се окаже скъпо за Анкара, според много анализатори.

След като отношенията между САЩ и Турция – съюзници в Северноатлантическия алианс, достигнаха най-ниската си точка от десетилетия през последните седмици, турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Вашингтон, че той може да бъде тласнат да „намери нови приятели и нови съюзници“.

Ердоган имаше по-специално телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, с когото обсъди икономически и търговски въпроси, както и кризата в Сирия.

И според документи, публикувани миналата седмица от американски медии, група адвокати, близки до правителството се е обърнала към съд в Адана – града, разположен най-близо до базата Инджирлик, за да поиска арестуването на американски офицери, обвинени, че са участвали в осуетения опит за преврат от юли 2016 г. срещу Ердоган.

Адвокатите посочват по-специално генерал Джоузеф Вотъл, командващ американските сили в Близкия изток, сред американските отговорни представители, за които искат арест.

„Ние не сме установили никаква промяна в отношенията ни с нашите турски съюзници“, увери обаче във вторник британският генерал Феликс Гедни, заместник-командващ коалиционните сили в Сирия и Ирак.

Но според бившия командващ на силите на НАТО ген. Джеймс Ставридис положението е обезпокояващо. „Да загубим Турция би било огромна геополтическа грешка“, заяви той в понеделник по телевизия MSNBC. „Би трябвало да може да се предотврати това, но Турция трябва да направи първата крачка на този етап“.
Мнение, споделено от Джошуа Ландис, директор на Центъра за близкоизточни изследвания, според когото „Турция ще страда най-много“ от напреженията с Вашингтон.

„Силно подозирам, че Инджирлик ще остане“, уточни той пред АФП. „За Турция да изгони САЩ би било голям обрат и аз не мисля, че Ердоган го иска“.

Базата Инджирлик в Южна Турция бе построена от САЩ през 1951 г. в разгара на Студената война. Тя е служила като тилова база за американските операции в целия район и в нея се съхраняват 50 ядрени глави на силите за сдържане на НАТО, които осигуряват от десетилетия безопасността на Турция.

От 11 септември насам базата предоставя основната част от логистичната подкрепа за операциите на НАТО в Афганистан и е широко използвана от 2015 г. за операциите на международната коалиция в Ирак и Сирия.

Но днес с една Турция, която изглежда все по-нестабилна, някои експерти предлагат да се намалят разходите на американските военновъздушни сили в базата Инджирлик.

„Не искам да кажа, че би трябвало да скъсаме отношенията си с Турция, но това, което турците имат тенденция да издигат като заплаха най-лесно – достъпа до базата Инджирлик – става все по-малко важно“, заяви наскоро Стивън Кук от Съвета за международни отношения.

И изследователският център „Байпартизън полиси сентър“, който насърчава постигането на компромиси между републиканците и демократите, публикува на сайта си карта на района с всички възможни алтернативи на Инджирлик за американските операции в Близкия изток, специално въздушни бази в Йордания и Кувейт.

Освен това напреженията със САЩ крият риск да струват скъпо на Турция от гледна точка на военни програми.

Американският Конгрес забрани на Пентагона да достави на Турция най-малкия боен самолет Ф-35, докато Анкара не се ангажира да не финализира преговорите си с Русия за покупка на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, от които този невидим за радарите самолет се предполага, че може да се изплъзне.

И Анкара – партньор от 2002 г. на международния консорциум, финансирал Ф-35, рискува да загуби един изгоден договор за 1,5 милиарда долара с Пакистан за продажбата на 30 бойни хеликоптера турско производство Т-129 АТАК.

Според специализираното издание Дифенс нюз, което цитира турски отговорни военни представители, летателният апарат включва части, произведени в САЩ. Вашингтон би могъл да реши да блокира износа им, ако отношенията се влошат допълнително.

Знак, че въпреки словесната ескалация турските лидери изглеждат загрижени да не усложняват ситуацията е, че Белият дом обяви в понеделник, че посланикът на Турция във Вашингтон Сердар Кълъч се е срещнал със съветника на президента за националната сигурност Джон Болтън. АФП/БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.