Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Нено Димов: Протестът е нормална форма и част от демокрацията

Нено Димов: Протестът е нормална форма и част от демокрацията

„Протестът е нормална форма и е част от демокрацията“, каза министър Нено Димов, който присъства на представянето на газ анализатори за проверка на автомобили в Столичния КАТ. Коментарът бе във връзка с решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, което дава възможност за изграждане на втори кабинков лифт за скизоната на Банско и друга спортна инфраструктура. Министърът допълни, че предстои среща с инвеститора „Юлен“ днес по-късно, пише БТА.

По повод провелия се референдум за добив на природен газ, министърът отбеляза, че експертният съвет за Генерал Тошево може да излезе с четири варианта – да не одобри инвестиционното намерение, да го върне за преработване, за доработване и да го одобри. Димов допълни, че се очакват становища от осем институции, които ще бъдат взети предвид в доклада по Оценка за въздействие на околната среда, както и получените сигнали.

По повод газ анализаторите министър Димов заяви, че ще се опита да намери финансиране от ЕК МВР да може да бъде бенефициент по ОП „Околна среда“ и да се отпуснат средства за всички останали 27 пункта. Според него газ анализатори трябва да има в цялата страна, за да има ефект от тях.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова коментира, че на Пътна полиция са предоставени седем газ анализатори, закупени от общината на стойност 70 хил. лв. Тя допълни, че в рамките на един месец КАТ ще дадат възможност на шофьорите да проверят нивата на замърсяване от автомобилите им, без да бъдат санкционирани.

Началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР комисар Тенчо Тенев допълни, че има два мобилни газови анализатора, които ще бъдат поставени в патрулни автомобили. Той обясни, че когато се отчетат стойности над допустимите ще бъде съставян акт и автомобила ще бъде спиран от движение.

Комисар Тенев каза още, че се е завишила регистрацията на автомобили, като на 28 декември е достигнала своя пик от 1465 регистрации.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.