Home»АНАЛИЗИ»Неоосманистките въздишки на проправителствените медии в Турция

Неоосманистките въздишки на проправителствените медии в Турция

В медиите, близки до управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция, която от идването си на власт се опитва да извайва една неоосманистка визия на страната, често се публикуват материали, открояващи носталгията по миналото.

За пореден път тази анахронична гледна точка беше поставена на дневен ред от колумнистът на вестник „Сабах“ Мехмет Барлас, който е известен с близостта си до управляващата ПСР.

Журналистът Мехмет Барлас анализира посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Унгария в колонката си със заглавие „Унгария, която Ердоган посети беше османски вилает“, като се заиграва с романтичната носталгия по миналото на консервативно-ислямисткия електорат на ПСР.

Ето и пълният текст на статията на Мехмет Барлас във в. „Сабах“:

Унгария, която Ердоган посети беше османски вилает

Гледната точка към бившите земи на обществата, които някога са били световни империи се различава коренно от тази на народите, които са преживели тези години под чуждо владичество.
Унгария, която президентът Ердоган посети също се намираше в границите на Османската империя. Сега, и ние, и унгарците гледаме на онзи период като на „История“.

Завладяването

През 1526 г. Сюлейман Законодателя е организирал поход за завземането на кралска Унгария, така кралството е било подчинено на Османската империя в продължение на петнайсет години. След завладяването на Буда през 1541 г. кралството престава да съществува и в рамките на Османската империя се създава Будинското бейлербейство. В Източна Унгария е било създадено самостоятелно трансилванско княжество, подчинено на бейлербейството.

Поражението

Докато продалъжавали пораженията на османските войски под водачеството на пълководеца Евгени (Савойски), което започнало още с втората обсада на Виена, в 1687 г. Съсловното събрание е предало унгарският престол на Хабсбургите. Османската империя губи Унгария с „Карловицкия мирен договор“ от 1699 г. и тя става независима държава. Последна е предадена областта Темешвар с „Пожаревцкият договор“ от 1718 г.

Историята и разказите

Ако гледате на „Историята“ като на досаден урок от ученическите години, може да се каже, че събитията и датите, споменати по-горе няма нужда да се помнят. Но в канавата на тази история са втъкани човешките премеждия и приключения, които са станали тема на песните, изпълнявани до днес. От една страна, може да прочетете строфите на „Край извора в крепостта Естергон“, а, от друга, разказите на Евлия Челеби от 1663 г., в които той описва Буда.

Кой е Имре Тьокьоли?

Спомням си стихове, цитирани в един роман (Лилавият кафтан), който бях прочел в ученическите ми години от някакъв унгарски писател, описващ времето в Османската империя. В тези стихове се споменава за Имре Тьокьоли, който е бил обявен за крал на Средна Унгария от садразамът Фазъл Ахмет паша. При второто поражение след обсадата на Виена той бил на страната на Високата порта и е починал млад (1705) в Измит (Османска империя). В кралският печат на Тьокьоли са изписани следните стихове:

„Помагач съм на Османската династия и на вярност се обричам,
крал съм на Средна Унгария, аз Тьокьоли се наричам.“

Какво ще кажете? Историята не е ли наистина поредица от разкази?

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.