Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Нова имигрантска вълна от Сирия към Турция

Нова имигрантска вълна от Сирия към Турция

Десетки хиляди жители на северния сирийски град Марат ал Нуман и околностите са избягали към турската граница през последните 4 дни, прогонени от ударите на сирийска и руска авиация, съобщава БНР, цитирайки Ройтерс.

Само в боевете през последните 24 часа са загинали десетки бунтовници и правителствени войници.

Междувременно разногласията в Съвета за сигурност на ООН заплашват Сирия с още по-голяма хуманитарна катастрофа – прекъсване на хуманитарните доставки през 2020 година.

Предложението на Германия за доставки през Турция и Ирак през следващите 12 месеца беше отхвърлено с вето на Русия и Китай. Предложението на Русия за 6 месеца доставки само през Турция също не получи нужните 9 гласа. След двата провалени вота представителите на Москва и Вашингтон в Съвета за сигурност си размениха обвинения в жестокост и безотговорност.

Сегашният мандат на ООН за доставка на храни и медикаменти, от които зависят над 5 милиона сирийци, изтича на 10 януари.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.