Home»АНАЛИЗИ»„НОВИТЕ ТУРЦИ“ В ГЕРМАНИЯ

„НОВИТЕ ТУРЦИ“ В ГЕРМАНИЯ

Хиляди турци избягаха от режима на президента Ердоган. Много от тях намериха прием в Германия, пише „Ди велт“ в своя публикация, озаглавена „Новите турци“.

Публикацията започва с историята на един 60-годишен турчин от Истанбул. „В горещите летни месеци Мустафа Алтиоклар по навик обикновено посяда в някое истанбулско кафене край Босфора. Тази година обаче той си пие кафето в берлинския квартал Кройцберг. Мустафа Алтиоклар още дълго време няма да може да се завърне в родния си Истанбул, отбелязва изданието. Причината за неговото изгнание е в политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който след преизбирането си вече разполага с цялата власт.

Може да е имало и манипулации, но все пак на изборите на 24 юни повечето турци са гласували за Еродган, за автокрацията, казва Алтиоклар пред изданието. Той е сред онези, които не са гласували за Ердоган. Нещо повече дори – принуден е бил да избяга от Турция заради издадена срещу него заповед за задържане заради критиките му срещу Ердоган. Алтиоклар, който е лекар и филмов режисьор, признава, че още през 2002 г., когато партията на Ердоган спечели изборите, той е бил наясно, че Ердоган ще ислямизира страната. И още оттогава той открито се обявява срещу него. Заради което филмите му, излъчвани преди по телевизията и на големия екран, са били спрени, а самият той е влязъл в „черния списък“ с противниците на режима, посочва изданието.

Трета вълна преселници в Германия

Алтиоклар е един от хилядите турци, които след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г. са принудени да напуснат Турция, четем по-нататък в „Ди Велт“. По данни на германското министерство на вътрешните работи, през първите 6 месеца на тази година близо 3 400 турци са подали молба за политическо убежище в Германия – почти толкова, колкото и през миналата година. Сред тези хора има не малко висшисти, военни, учени, хора на изкуството, бивши държавни служители и близо 300 дипломати, отбелязва изданието.

„Ние сме третата вълна турски преселници в Германия“, споделя пред изданието театралният режисьор Резан Аксьой, който също живее в Берлин и срещу когото в Турция също има заповед за задържането му. След първата вълна преселници от 1960-те години – тъй наречените гастарбайтери и изселниците от 1980-те години, когато Турция се намираше близо до гражданска война, дойде редът и на бягащите от Ердоган. Много от тях идват в Германия, решени да останат тук завинаги, пише „Ди Велт“.

„Дълго време германците смятаха, че турците ще се върнат обратно и не се погрижиха да ги интегрират. Но сега не бива да допускат същата грешка“, споделя Аксьой пред изданието. 31-годишният кюрд пристигнал в края на 2016 г. в Берлин с покана да се включи в театрален проект с участието на бежанци, но се наложило да остане в Германия доста по-дълго, отколкото възнамерявал. Защото, докато отсъствал от страната, срещу него в Турция била издадена заповед за задържане – заради това, че подписал открито писмо на хора на изкуството срещу действията на режима в кюрдските райони на страната.

Според Аксьой, при управлението на Ердоган в Турция е извършен „културен преврат“, който коренно е променил страната. Той и много други са отстранени от работа, забранено им е да поставят пиеси, да правят филми, да се занимават с каквато и да било културна дейност.

„Искам да започна нов живот“

Историята на Аксьой е показателна за растящата социална изолация, за фактическите забрани да се упражнява професия, за културното обезлюдяване на Турция, пише по-нататък „Ди Велт“ и цитира събеседника си, че вероятно той е щял да напусне Турция дори и без въпросната заповед за задържането му. „В тази страна хората до голяма степен нямат достъп до обективна информация, критичните медии биват забранявани – това обяснява донякъде защо толкова много хора са гласували през юни за Ердоган“, казва Аксьой, сякаш за да намери някакво оправдание за действията на неговите сънародници.

Алтиоклар и Аксьой уверяват, че в Германия се опитват да играят активна роля в обществото. Не желаят да останат изолирани, както много от сънародниците им от първите две изселнически вълни от Турция. Но изпитват сериозни трудности при създаването на нови контакти и намирането на професионално поприще. Аксьой още не си е намерил работа, но е успял все пак да постави пиесата „Войцек“ в един клуб в берлинския квартал Кройцберг. Режисьорът Алтиоклар се издържа някак – води актьорски групи, обучава начинаещи актьори как да се държат пред камерата. „В Берлин искам да започна нов живот“, казва той пред „Ди Велт“. Източник: Дойче веле

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.