Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Новият външен министър на Турция очаква от Швеция конкретни стъпки, за да се присъедини към НАТО

Новият външен министър на Турция очаква от Швеция конкретни стъпки, за да се присъедини към НАТО

Новият турски външен министър Хакан Фидан очаква от Швеция да предприеме конкретни стъпки в съответствие с тристранния меморандум, подписан от Турция, Швеция и Финландия, ако иска да се присъедини към НАТО, съобщи в. „Хюриет дейли нюз“.

Турският външен министър проведе телефонен разговор с шведския си колега Тобиас Билстрьом, с когото са обсъдили очакванията на Анкара към Швеция преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11 и 12 юли. По същата тема Фидан разговаря и с колегата си от САЩ Антъни Блинкън.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова Швеция да върне терористите, ако иска да влезе в Алианса, като заяви, че списъкът с издирваните лица е бил предаден на шведските власти.

Според съобщение на шведските медии шведският върховен съд се е съгласил да екстрадира първия поддръжник на ПКК в Турция след подписването на тристранния механизъм. Мъжът е осъден от турския съд през 2014 г. на четири години затвор за транспортиране на чанта, съдържаща канабис, но медиите твърдят, че Турция го търси заради връзките му с ПКК. Окончателното решение за екстрадицията на мъжа предстои да бъде взето от шведското правителство.

Тристранният договор, подписан през юни миналата година, задължава Финландия и Швеция да си сътрудничат с Турция в борбата срещу тероризма, да бъдат прекратени терористичните действия на тяхна територия и издирваните терористи да бъдат екстрадирани.

След ратификация от турския парламент Финландия официално се присъедини към Алианса на 4 април т.г., но Турция все още се колебае по отношение на членството на Швеция. Според Анкара Стокхолм трябва да предприеме по-конкретни стъпки в борбата с тероризма, за да бъде приета в НАТО. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.