Home»АКТУАЛНО»Общо 65 журналисти са били убити в света през 2017 г.

Общо 65 журналисти са били убити в света през 2017 г.

Общо 65 журналисти са били убити на планетата през 2017 г. – 50 професионалисти, 7 „граждански журналисти“ (блогъри) и 8 души, „сътрудничещи на медиите“. Това показва публикувана днес годишна равносметка на „Репортери без граници“, предаде “Франс прес”, цитирана от БТА.

Това прави отиващата си година тази с най-малко смъртни случаи сред професионалните журналисти от 14 години, отбелязва базираната в Париж ресорна неправителствена организация. Това се дължи отчасти на по-добрата защита, осигурявана на репортерите, но и на факта, че опасните страни „се опразват от журналисти“ – така стоят нещата, например, в Сирия, Ирак, Йемен и Либия.

От 65-имата убити през годината журналисти 39 са били ликвидирани умишлено, а 26 са загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Също като миналата година Сирия остава най-смъртоносната за репортери страна с 12 убити журналисти. Следват Мексико с 11 жертви, Афганистан с 9, Ирак с 8 и Филипините с четирима.
Въоръжените конфликти излагат на опасност живота на журналистите, които ги отразяват, а в държави като Мексико „картели и местни политици управляват с терор“ и така принуждават репортери „да напускат страната си или професията“.

„Сред невоюващите страни Мексико е най-опасната в света за репортери“, констатира „Репортери без граници“, цитирана от БТА. В страната на наркокартелите кажи-речи системно заплашват и дори убиват журналистите, пишещи за корупцията в политическата класа или за организираната престъпност.

Такъв бе, например, случаят с Хавиер Валдес Карденас – авторитетен 50-годишен журналист, сътрудничел на “Франс прес” и местни медии – убит хладнокръвно на 15 май, припомня агенцията.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.