Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ООН: Хуманитарната криза в Сирия през 2018 г. е най-тежката

ООН: Хуманитарната криза в Сирия през 2018 г. е най-тежката

Хуманитарната криза в Сирия тази година е най-тежката от продължаващата седма година гражданската война, заяви хуманитарният координатор на ООН за Сирия Панос Мумцис, цитиран от “Ройтерс”.

През 2018 г. хуманитарната ситуация в Сирия е най-тежката от началото на войната: свидетели сме на драстично влошаване на положението, масово изселване, на незачитане на закрилата на цивилни, коренна промяна на живота на хората, каза в Бейрут Мумцис.

Сирия е най-лошото в съвременната история място от гледна точка на нападения срещу здравни работници и заведения. Там са извършени 70 процента от всички подобни атаки в света, отбеляза координаторът.

По данни на ООН от началото на годината досега при 92 потвърдени въоръжени нападения срещу здравни заведения в Сирия са загинали 89 медицински работници. За сравнение – през цялата 2017 г. атаките са били 112 със 73 загинали медици.

Най-много такива атаки тази година са извършени в Източна Гута и Идлиб.

Мумцис заяви, че ООН не иска в Идлиб да се повтори случилото се в Източна Гута. Той изрази безпокойство и от трудния достъп на хуманитарна помощ в Сирия.

През 2017 г. са били удовлетворени 27 процента от исканията на ООН до сирийските власти да разрешат доставяне на помощи, а през първите четири месеца на тази година – само 7 процента, подчерта координаторът.

БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.