Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»ООН: Над 3 млн. души остават без дом година след унищожителното земетресение в Турция

ООН: Над 3 млн. души остават без дом година след унищожителното земетресение в Турция

Турция се нуждае от по-висок темп на жилищно строителство за милионите, останали без дом след унищожителното земетресение преди една година, каза постоянният представител на Програмата за развитие на ООН (UNDP) в страната Луиза Винтън, цитирана от ДПА.

„Има голям брой хора, които имат нужда от дом. Жилища се предоставят непрекъснато, но всъщност не са достатъчно“, заяви тя.

По оценки на ООН двете земетресения на 6 февруари миналата година с магнитуд 7,7 и 7,6 са оставили без дом най-малко 3,3 млн. души в Югоизточна Турция.

Осигуряването на прилични жилища и подкрепата за поминъка на местните хора остават двете спешни нужди година по-късно, каза Винтън в интервю за ДПА. Тя допълни, че някои все още живеят в палатки или в повредените си жилища.

„Ще доведем (и) последния оставащ гражданин, чието жилище е било разрушено или обявено за неизползваемо, до безопасен дом“, обеща на годишнината от земетресението турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той се беше ангажирал с изграждането на 300 хиляди жилищни сгради за оцелелите в рамките на година след труса. Правителството му обаче не успя да изпълни задачата и сега си е поставило за цел да осигури 200 хиляди жилища до края на 2024 г.

По-рано разгневени жители на най-силно засегнатия окръг Хатай протестираха срещу правителството и срещу опозиционни политици по време на възпоменателно бдение. Мнозина се оплакват от бавните според тях действия на правителството за разчистване на останките и строителство на нови апартаменти.

Ситуацията в Хатай „все още е апокалиптична“, каза Винтън и призова властите да пристъпят към дългосрочно устойчиво инфраструктурно планиране. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.