Home»КУЛТУРА»Орхан Памук подреди изложба с авторски фотографии

Орхан Памук подреди изложба с авторски фотографии

Носителят на нобелова награда за литература Орхан Памук откри фотоизложба с авторски снимки, заснети от балкона на собствения му дом в Истанбул.

Във фотоизложбата са включени над 600 снимки, които са правени от една и съща точка от балкона на собствения дом на писателя в извисяващия се над Босфора квартал Джихангир в Истанбул. За целта са използвани различни видове обективи.

Изложбата е под наслов „Орхан Памук – фотографии от балкона“ бе открита в изложбена галерия на културния център „Япъ креди“ в Истанбул и ще бъде открита до 27 април. Експозицията е един вид продължение на книгата с фотоси на Памук „Балконът“, издадена в Германия.

През погледа на Памук в панорамни снимки са представен мегаполиса Истанбул с изгледи от Босфора, Златния рог, Мраморно море, Принцовите острови, кораби, чайки, гларусии др. Изложените в изложбата снимки са заснети в периода декември 2012 – април 2013 г.

„Преди фотографията беше скъпо занимание и бе достъпна само за елитни хора. Дигиталната фотография промени този манталитет“, каза нобелистът при откриване на фотоизложбата.

Той сподели пред турски медии, че снима от малък, но след появата на дигиталната фотография се е захванал с нова страст към фотографията.

Орхан Памук споделя, че прибягва към фотографията като спасително средство в моменти, когато се затруднява в писането.

„От балкона на моя дом заснех около 8500 фотографии специално за книгата и за тази изложба, от тях оставихме над 600“, споделя писателят. „В книгата „Балконът“ на всяка страница има по няколко фотоса, заснети с дигитален апарат“, допълни още той.

Орхан Памук споделя, че прибягва към фотографията като спасително средство в моменти, когато се затруднява в писането. Отначало въобще нямал намерение да помести фотографиите в книгата или да прави изложба, но сега бил изключително доволен от резултата.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.