Home»АНАЛИЗИ»Турски икономист: Ердоганомиката рухва

Турски икономист: Ердоганомиката рухва

Турският журналист и специалист по финанси Емин Чапа, който по-рано беше водещ на предаването „По следите на парите“ в телевизия Си Ен Ен Тюрк обърна внимание на грешките във финансовите политики на президента Реджеп Ердоган и изтъкна, че „Ердоганомиката рухва“.

В коментар в своя Ютюб канал Емин Чапа анализира състоянието на турската икономика и заяви: „Ердоганомиката приключи. В главата на Ердоган съществуваше някаква икономическа теория. Каква беше тя? „Лихвата е майка на всички злини. Високата лихва е причина за инфлацията.“ Това го няма никъде по света. Турция прилага тази теория от две години. Изпробвахме я и какво се получи? Нещата стигнаха до сегашното състояние. Ердоганомиката рухва. Обяснявах за старите резерви на Централната банка, как потъват, как публичните банки прекрачиха законовия праг, за да подкрепят Ердоганомиката.“

Според икономическия журналист публичните банки разходват долари, с които не разполагат, т.нар. отворена позиция. По думите му отворената позиция на публичните банки е достигнала 12 милиарда долара.

Емин Чапа обяснява, че съгласно закона отворената позиция не може да надвишава 20 на сто от основния капитал. Той припомня кризата от 2001 г. и посочва, че тогава много банки са фалирали. „Законът е ясен. Но отворената позиция на публичните банки надхвърли 30 на сто. Налице е погазване на закона. Ценралната банка трябва да излезе с позиция. Ние поради тази причина преживяхме финансовата криза през 2001 г. Никой не предприема нищо. Защо? За да подкрепят Ердоганомиката. За да кажат, че икономиката е във възход след свалянето на лихвите, за да раздават луди кредити и да раздават огромни суми през Централната банка“, обобщава Емин Чапа.

Според икономическия журналист като резултат от тези политики са похарчени страшни пари, за да се задържи равнището от 6,85 лири за един щатски долар. Той посочва, че за четири месеца са похарчени 40 милиарда долара, а за година и половина – 110 милиарда долара, с цел да се обяви, че Ердоганомиката е добра и доларът запазва нивото си.

„Доларът достигна 7,40 турски лири за един долар. Ердоганомиката рухва. Но цената ще палтим всички ние“, твърди Емин Чапа.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.