Home»АНАЛИЗИ»„Пеликан“ – тайнствената групировка на Ердоган?

„Пеликан“ – тайнствената групировка на Ердоган?

Щом Ердоган пожелае някой да бъде наказан в съда, това се случва почти незабавно. Критични гласове смятат, че президентът държи цялото правосъдие в свои ръце с помощта на една тайнствена групировка.

Това беше един от онези моменти, в които безграничната власт на турския президент Реджеп Тайип Ердоган си личи особено ярко: преди две седмици Ердоган се завърна от държавно посещение в Азербайджан. Придружаваха го представители на проправителствените медии, които му задаваха доброжелателни въпроси. Един от журналистите разкритикува пред Ердоган факта, че срещу портала Oda TV все още не е повдигнато обвинение. Медията била един от най-важните инициатори на “опита за преврат” през 2013 година (имат се предвид протестите от парка “Гези”).

Ердоган благодари за тази оценка на журналиста и обяви, че ще се погрижи за този въпрос: “Топката сега е в ръцете на правосъдието”, каза президентът и не след дълго думите му придобиха конкретни измерения. Седмица след този случай турското правосъдие заведе предварително следствие срещу сътрудници на OdaTV. Полицията арестува главния редактор Баръш Пехливан, шефа на новините Баръш Теркоглу и редакторката Хюля Килинч. Достъпът до сайта OdaTV бе блокиран.

Като причина бе посочен репортаж за турски офицер от разузнаването, загинал в гражданската война в Либия. Според прокуратурата, журналистите били „разкрили информация и документи, свързани с разузнавателни дейности“. Това обвинение беше опровергано дори от Конституционния съд, който своевременно обясни, че съобщената в репортажа информация не е поверителна.

Според много наблюдатели, бързата намеса на правосъдието в този случай за пореден път доказва, че съдебната система е превзета от близка до Ердоган тайна групировка. От години се засилва подозрението, че т.нар. група “Пеликан” е нещо като държава в държавата, а нейното влияние постоянно се засилвало. Името на групировката идва от американския филм „Версия Пеликан“. В него се разказва как политици биват призовани да подават оставките си чрез публикуването на важни документи.

Вдъхновител на арести и цензура

Журналистът Алиджан Улудаг от опозиционния всекидневник “Джумхуриет”, който е познавач на групировката “Пеликан”, вярва, че именно тя е вдъхновител на арестите и цензурата над турската телевизия OdaTV.

Собственото разследване на Улудаг доказа и друго: „Арестите бяха публично одобрени и подкрепени от журналисти, работещи за групировката“, казва още журналистът. Той е убеден, че членове на „Пеликан“ са проникнали дълбоко в структурите на съдебната система. Това били му потвърдили лично дори адвокатите на Ердоган.

„За финансовите потоци на групировката не се знае почти нищо. Ако се разкрият и тези аспекти, е твърде вероятно на бял свят да излезе голяма престъпна организация“, казва Улудаг.

Още в средата на февруари сред турското общество се разнесоха слухове относно влиянието на “Пеликан” в т.нар. случай “Кавала”. Твърдеше се, че групата се е намесила, след като предприемачът и културен меценат Осман Кавала бе оправдан по процеса за протестите от парка “Гези”. Според слуховете, групировката е оказала натиск върху прокуратурата в Истанбул да върне Кавала обратно в затвора. Според турски експерти, групировката “Пеликан” е крило на управляващата ислямско-консервативна Партия на справедливостта и развитието (ПСР), в чието ръководство съществена роля играе и Берат Албайрак – финансов министър и зет на Ердоган.

Троловете на Ердоган

Първоначално групировката „Пеликан“ е била създадена с цел да разшири влиянието на ПСР в социалните медии. Според критиците и опозицията обаче, групировката е всичко друго, но не и гарант за многообразието на мненията. Тя служи по-скоро като пропаганден инструмент на турското правителство. През последните години в Турция се затвърди представата, че “Пеликаните” са троловете на Ердоган. Редица експерти твърдят, че организацията следва ясна медийна стратегия: да разпространява клевети срещу политическите опоненти на Ердоган в социалните мрежи, служейки си с безпочвени обвинения и дезинформация.

Най-известната жертва на подобна мръсна кампания беше бившият премиер Ахмет Давутоглу. През 2016 г. групировката публикува документ, в който бяха изброени 27 точки, които трябваше да докажат предателството на Давутоглу спрямо Ердоган. Досието успя да настрои голяма част от турското население срещу премиера. Това го принуди да подаде оставка. Твърди се още, че групировката е оказала влияние и върху местните избори в Истанбул на 31 март 2019 г. и се е опитала чрез манипулации да предотврати изборната победа на опозиционния политик Екрем Имамоглу.

Докъде се простира влиянието на “Пеликан”? Има много слухове около групировката. Високопоставени юристи и журналисти редовно я подозират в различни машинации. Въпреки това няма категорично доказателство за съществуването ѝ. Многобройните слухове са знак само за едно: за голямото недоверие на обширни части от населението към турската държава и към онези, които взимат решенията. Даниел Белут, Хюлия Шенк, Дойче веле.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.