Home»АНАЛИЗИ»„Политико“: САЩ може да продадат изтребители F-16 на Турция при условие да не се ползват срещу съюзници на НАТО

„Политико“: САЩ може да продадат изтребители F-16 на Турция при условие да не се ползват срещу съюзници на НАТО

САЩ може да приемат да продадат изтребители F-16 на Турция, при условие че те няма да бъдат използвани срещу съюзници на НАТО, пише американският в. „Политико“.

От Белия дом заявиха, че планират да пристъпят към прехвърляне на изтребители F-16 към Турция, след като Анкара даде зелена светлина за присъединяването на Швеция към НАТО. Представители на американския Конгрес обаче твърдят, че това все още не е окончателно решено.

Желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да модернизира флота си даде повод на президента Джо Байдън да използва ситуацията, като притисне чуждестранния лидер да се откаже от възражението си срещу допускането на Швеция в НАТО, посочва „Политико“. Ердоган се съгласи с това условие.

В същото време Байдън не може да продаде самолетите без подкрепата на отговорните за външните отношения лица от двете камари на Конгреса на САЩ – демократичния Сенат и републиканската Камара на представителите. Техните членове първоначално не бяха склонни да одобрят продажбата, но показаха признаци на съгласие, но при конкретни условия, тъй като стои въпросът как Турция ще използва изтребителите.

Гърция обвини източната си съседка, че е нарушила въздушното ѝ пространство повече от 10 000 пъти миналата година. Освен това Турция заплаши райони в Сирия, които са под контрола на кюрдите, смятани от САЩ за съюзници.

Председателят на комисията по външни отношения на американския Сенат Боб Менендес, който по-рано възпря прехвърлянето на изтребителите, заяви, че води разговори с администрацията на Байдън по въпроса и че може да вземе решение през следващата седмица. Това предполага, че Менендес може и да отмени несъгласието си, пише „Политико“.

„Провеждаме разговори с администрацията. Все още имам опасения. Казал съм им за тези опасения. Ако те могат да намерят начин да гарантират, че агресията на Турция срещу съседите ѝ ще спре, както се случи, и беше чудесно, но това трябва да бъде постоянна реалност“, каза Боб Менендес.

Той ще изисква гаранции, че „ако има някакви продажби на Турция, тя няма да ги използва, за да действа по войнствения начин, по който действа срещу други съюзници от НАТО, не само срещу Гърция“. Ако администрацията на Байдън укрепи армията на Гърция така, че тя да получи „качествено военно предимство“ пред Турция, може и да се намери път към одобряване на самолетите, заяви Менендес. Сред елементите за постигането на тази цел е САЩ да се съгласят с искането на Гърция да закупи модерни военни самолети F-35, каза той и добави, че администрацията подкрепя тази продажба, но не е уведомила официално Конгреса за одобрението.

Републиканецът Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, подкрепи думите на Менендес и добави също, че Анкара трябва да започне преговори с Атина, да окаже натиск върху Русия за удължаване на споразумението за добив на зърно в Черно море и да предприеме други стъпки.

„Оптимист съм“, каза Маккол за възможността Турция да получи одобрение да закупи F-16. „Първата стъпка беше да допуснат Швеция в НАТО и те вече го направиха. Останалите са нещо като странични въпроси“, допълни той.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.